VVD: haal belemmeringen crowdfunding nu echt weg

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft recent nieuwe regels voor crowdfunding gepresenteerd. De VVD vindt dat deze regels de sector juist belemmeringen op zullen leveren. De regels voor de investeringstoets zijn onwerkbaar, het schrikt mensen af en zorgt ervoor dat de markt kapot gaat. Dat is het tegenovergestelde van wat de VVD wil. Op verzoek van VVD Tweede Kamerlid Aukje de Vries gaat de minister de AFM vragen opnieuw in overleg te gaan met de crowdfunding sector om te komen tot uitvoerbare regels, die belemmeringen echt wegnemen en crowdfunding de ruimte geven. Nieuwe financieringsvormen zoals crowdfunding moeten de ruimte krijgen, zodat bedrijven meer keuzemogelijkheden hebben en er meer concurrentie is.

RTL Z >>

NU.nl >>

Op verzoek van de VVD is Minister Dijsselbloem aan de slag gegaan met het wegnemen van belemmeringen voor crowdfunding, zoals te lage investeringsgrenzen. De VVD wil crowdfunding de ruimte geven om te groeien.

Veel startups zijn op zoek naar andere vormen van kredietverstrekking dan de traditionele manier van geld lenen. Banken domineren op dit moment het speelveld, maar andere investeringsvormen winnen snel aan terrein. Naast crowdfunding, waarbij meerdere partijen kunnen investeren in een onderneming, worden ook de kredietunies steeds populairder. Die nieuwe vormen moeten de ruimte krijgen, opdat bedrijven meer keuzemogelijkheden hebben en er meer concurrentie is.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft recent nieuwe regels gepresenteerd. De VVD vindt dat deze regels de sector juist belemmeringen op zullen leveren.

Iedereen die slechts een tientje investeert moet volgens de nieuwe AFM-regels een investeringstoets invullen en zijn hele financiële hebben en houden op tafel leggen. Dat is onwerkbaar, het schrikt mensen af en zorgt ervoor dat de markt kapot gaat. Ook de eis dat serieuze investeerders die 80.000 euro willen investeren een vrij belegbaar vermogen van 800.000 euro moeten hebben, is niet werkbaar. Bovendien moet zo’n investeerder, als hij de investering verantwoord wil spreiden in porties van bijvoorbeeld 5.000 euro, 16x dezelfde toets invullen. Dat is onnodige administratieve rompslomp.

Op verzoek van de VVD gaat de minister de AFM vragen opnieuw in overleg te gaan met de crowdfunding sector om te komen tot uitvoerbare regels, die belemmeringen echt wegnemen en crowdfunding de ruimte geven.