Voortvarend zoeken naar oplossing FATCA-problemen

De VVD wil dat er voortvarend wordt gezocht naar een oplossing voor de ongewenste gevolgen van FATCA. VVD Tweede Kamerlid Aukje de Vries: “Goedwillende burgers, die enkel omdat ze in Amerika geboren zijn ook de Amerikaanse nationaliteit hebben, maar daar verder geen enkele band of relatie meer mee hebben, worden de dupe. Zij hebben zich nooit gerealiseerd dat ze jaarlijks belastingaangifte moesten doen in Amerika, en ze worden ineens geconfronteerd met de Amerikaanse fiscus, die belastingen kan opleggen voor zaken waarover de Nederlandse belastingdienst ook belasting heft. De VVD wil ook altijd voorkomen dat er dubbel belasting wordt betaald."

BNR Nieuwsradio >>

In het algemeen overleg Belastingdienst heeft de VVD daarom een aantal zaken aangekaart. Wat heeft de staatssecretaris tot nu toe gedaan? Wat is de actuele stand van zaken? Wanneer kan het Amerikaanse congres besluiten over een oplossing? De staatsssecretaris heeft aangegeven dat er een voorstel ligt bij het Amerikaanse congres voor het fiscale jaar 2017. Wat houdt de oplossing precies in? Aan welke oplossing(en) wordt verder nog gedacht? De VVD wil ook weten of het aanpassen van het belastingverdrag tussen Nederland (en ook Curaçao) en de VS een oplossing kan bieden en hoe snel dit kan plaats vinden. Kan de druk op Europees niveau opgevoerd worden?

De VVD heeft verder weten of het klopt dat banken een ondergrens kunnen hanteren. De VVD wil weten of en ja zo hoeveel er gebruik wordt gemaakt van de ondergrens van de tegoeden van de klanten.