Tweede Kamer trekt gele kaart tegen Europese bedrijvenbelasting

Op initiatief van de VVD heeft de Tweede Kamer zich uitgesproken tegen een Europese bedrijvenbelasting. Een meerderheid stemde gisteren mee met de VVD-motie die een ‘gele kaart’ trekt tegen dit voorstel uit Europa. “De VVD wil dat Nederland zelf baas blijft over de vennootschapsbelasting,” stelt Aukje de Vries. “Dit Europese voorstel kost Nederland economische groei, banen en belastingheffing.”

Motie >>

D66, de PvdA en GroenLinks zagen geen bezwaren en hadden er geen problemen mee dat er een verschuiving plaatsvindt van de zeggenschap over directe belastingen van Nederland naar Europa. “Maar ik ben blij dat een meerderheid wél de gele kaart heeft getrokken, aldus De Vries.

De geluiden in de samenleving keren zich meer en meer tegen het overdragen van soevereiniteit aan Brussel. De Commissie heeft in haar afwegingen de maatschappelijke effecten van deze toenemende ontevredenheid op geen enkele manier meegenomen. De Vries: “De Europese Commissie geeft hiermee aan blind en doof te zijn voor kritische geluiden uit de samenleving en voedt daarmee de Euroscepsis.”

Een gele kaart zegt feitelijk dat de Tweede Kamer vindt dat de Europese Unie niet gaat over de winstbelasting voor bedrijven en roept daarmee parlementen in andere landen op om hetzelfde te doen.