Vragenuurtje: niet meten met twee maten bij mededingingsregels

 Je zult maar een ondernemer zijn die zich aan allerlei regels moeten houden, en dan opeens merken dat anderen zich daar niet aan hoeven te houden, vanwege het predicaat ‘duurzaam’. Dat lijkt op meten met twee maten. Aukje de Vries stelde daar dinsdag in het vragenuurtje vragen over. De ACM geeft aan dat de mededingingswet niet verandert, de ACM past hem ruimer toe. Marktwerking is een groot goed wat de VVD betreft. Daar moet je dus niet lichtzinnig mee omgaan. Die markt moet eerlijk zijn en oneerlijke concurrentie moet je tegen gaan. Daar hoort volgens de VVD een onafhankelijke marktmeester bij.

Vragenuurtje >>

De ACM was eerder kritisch over bijvoorbeeld de afspraken “kip van morgen” en "sluiten kolencentrales". N blijkt uit berichtgeving van de NOS dat de ACM soepeler wil omgaan met afspraken tussen bedrijven die duurzaamheid ten goede zouden komen.

Duurzaamheid is belangrijk, maar het lijkt nu een beetje: ik ben niet blij met de uitspraak, dus ik pas de regels of het toezicht aan. Dat kan betreft niet de bedoeling zijn? Waar ligt volgens de Minister de grens?

Want er zijn natuurlijk meer bedrijven die tegen de mededingingswet aanlopen en daar soms ook van balen.  Er zijn in het verleden telers geweest vanuit de tuinbouw die een vuist wilden maken tegen de inkoopmacht van supermarkten.

De ACM geeft aan dat de wet niet verandert, de ACM past hem ruimer toe. Wat is daarvoor de basis? Waarom geldt die houding voor het ene doel niet, en voor het andere doel, in dit geval duurzaamheid, wel? Hoe wordt het belang van de consument hiermee gediend en wat wordt er precies verstaan onder duurzaamheid? Ofwel wat gaat er wel en niet onder vallen?