VVD stelt Kamervragen over doorverkoop Fyra-treinen

De VVD wil weten hoeveel geld spoorvervoerder NS terugkrijgt als Hitachi Rail Italy, het voormalige AnsaldoBreda, de Fyra-treinen aan een andere vervoerder verkoopt. Tweede Kamerleden Betty de Boer en Aukje De Vries hebben naar aanleiding van een bericht op SpoorPro schriftelijke vragen gesteld aan staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en minister Dijsselbloem van Financiën.

SpoorPro.nl >>

Lees de antwoorden hier

Vragen van de leden De Vries en De Boer aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu en de minister van Financiën over de doorverkoop van de Fyra’s aan een andere vervoerder d.d. 16 maart 2017

1. Heeft u kennis genomen van http://www.spoorpro.nl/materieel/2017/03/03/fyra-treinen-mogelijk-in-italie-weer-op-het-spoor/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Nieuwsbrief%20week%202017-10

2.  Klopt de inhoud van dit nieuwsbericht en zijn de treinen door verkocht aan Trenitalia? Zo nee, wat zijn dan de afspraken tussen Ansaldo en Trenitalia, en bent u bereid om deze afspraken te achterhalen?

3. Heeft AnsaloBreda al contact met u opgenomen over de eventuele overeenkomst die er is, of zal komen tussen AnsaldoBreda en Trenitalia? Zo nee, bent u bereid om nav dit nieuwsbericht zelf contact op te nemen met AnsaldoBreda? Zo nee, waarom niet?

4. Wat zijn de afspraken tav het bedrag dat de NS terug zou krijgen ingeval AnsaldoBreda de V250 treinstellen weet te verkopen? Wat is het bedrag per treinstel en wanneer kan de NS dit geld tegemoet zien? Kan het Rijk ook een bedrag tegemoet zien als compensatie voor de schade die het Rijk heeft geleden?