Debat over NFIA dat bedrijf naar Nederland haalt

Het bedrijf ICL heeft zich in Nederland gevestigd met 300 extra banen. De premier en het Nederlandse acquisitiebureau NFIA hebben gewoon gedaan wat ze moeten doen. Banen naar Nederland halen. De VVD gaat niet mee in de teneur dat je dit niet meer zou moeten doen, de bestaande fiscale instrumenten moeten daarvoor gewoon ingezet worden. Dit soort bedrijven zorgen voor Nederlandse banen en voor de broodnodige belastingkomsten. Lees hier de bijdrage van Aukje de Vries.

Debat Tweede Kamer >>

Het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) haalde door buitenlandse bedrijven de afgelopen vijf jaar circa 35.000 banen naar ons land en 9 miljard euro aan investeringen in de Nederlandse economie. En in dit concrete geval: 300 extra banen bij ICL. De premier en het Nederlandse acquisitiebureau NFIA hebben gewoon gedaan wat ze moeten doen. Banen naar Nederland halen.

De Belastingdienst heeft, net als bij ieder ander bedrijf, of het nu een MKB’er of een multinational is, gesproken met het bedrijf om duidelijkheid vooraf te geven over de interpretatie van de belastingregels. Die beoordeling is niet anders, dan wanneer achteraf belastingaangifte zou zijn gedaan. Binnen de bestaande wet- en regelgeving. En dat is goed. 

Over het belastingpercentage en de belastinggrondslag wordt niet onderhandeld. In die zin vind ik het gebruik van het woord onderhandelen (“negotiate”) door NFIA wel hoogst ongelukkig. Kan de staatssecretaris daarop reageren. De voorbeelden die vandaag in de NRC zijn genoemd, zijn gewoon de bestaande instrumenten, zoals de innovatieboxdie voor alle ondernemingen beschikbaar zijn, groot en klein, met en zonder ruling, als ze aan de voorwaarden voldoen

Ik ben inmiddels wel een beetje klaar met het zwart maken van bedrijven die zich in Nederland vestigen en zorgen voor Nederlandse banen, voor de broodnodige belastingkomsten. Maar ook het in een kwaad daglicht zetten van de rulingpraktijk en alle mensen en instanties die hard werken om banen naar Nederland te halen. Zij moeten hun werk kunnen doen, anders zijn wij de gekke Henkie als het gaat om het aantrekken van nieuwe bedrijven. En lopen we banen en belastinginkomsten mis.

Ik zou willen dat we ons net zo druk maken over ons vestigings- en investeringsklimaat én over lagere belastingen, als over rulings.

Het fiscale vestigingsklimaat, is slechts een onderdeel. Infrastructuur, onderwijs, personeel en woonomgeving spelen daarbij allemaal ook een belangrijke rol. Op al die fronten kunnen we concurrerend zijn en dat moeten we ook willen. Dat doen we overigens niet alleen voor het aantrekken van buitenlandse bedrijven, maar allereerst voor onze eigen bedrijven.

Dit was een acquisitie-traject, waarbij simpelweg alles uit de kast is gehaald om het bedrijf naar Nederland te halen om het bedrijfs naar Nederland te halen. Dat is zoals het hoort. Dat levert Nderlandse banen op en extra belastingkomsten. En natuurlijk moet dat alle geldende wet- en regelgeving.