Nieuwsbrief VVD Regio Noord

VVD Tweede Kamerlid Aukje de Vries verzorgt regelmatig een bijdrage voor de maandelijke nieuwsbrief van de VVD Regio Noord. Dit keer in de categerie "Kamergeluiden": skûtsjes en bruggen in Fryslân. De werkzaamheden van een Kamerlid bestaan natuurlijk uit het voeren van debatten, zoals het Verantwoordingsdebat of het debat over bedrijfsovernames in relatie tot Unilever en Akzo. Maar daarnaast vind ze het ook mooi om bezig te zijn met concrete zaken die in de regio spelen.

Skûtsjes en bruggen in Fryslân

De werkzaamheden van een Kamerlid bestaan natuurlijk uit het voeren van debatten, zoals het Verantwoordingsdebat of het debat over bedrijfsovernames in relatie tot Unilever en Akzo. Maar daarnaast vind ik het ook mooi om me bezig te houden met concrete zaken die in onze regio spelen.
Een kenmerkend beeld in Fryslân is een skûtsje die door het water snijdt. Dat is natuurlijk prachtig. We zien dit al meer dan honderd jaar, en dat moet vooral zo blijven. Nu stelt een Europese richtlijn dat schepen langer dan 20 meter aan allerlei voorwaarden moeten voldoen. Sommige skûtsjes zijn net ietsje langer dan die 20 meter. Er zijn nu eigenaren die hun skûtsje nu maar gewoon in laten korten om niet onder die regels vallen.  Een “comedy” volgens de Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen (IFKS). Met collega Barbara Visser heb ik daarom aan minister Melanie Schultz gevraagd wat de mogelijkheden voor een vrijstelling van deze schepen zijn.
De storingen bij de bruggen in de Afsluitdijk vormen een grote ergernis voor veel mensen en bedrijven. Ik ben daar samen met Barbara Visser al langer mee bezig. Recent hebben we opheldering gevraagd over de recente storingen bij de Afsluitdijk. Dit om te horen welke  oplossingen voorhanden zijn om de problemen op korte termijn en structureel op te lossen. Het continu blijven koelen van de bruggen, zoals nu gebeurt, is niet houdbaar. In 2050 staat de vervanging van de bruggen pas op de rol. De storingen zorgen vaak voor lange files, en het niet alleen vervelend voor iedereen die hier langsrijdt, ook het bedrijfsleven in het Noorden kan schade oplopen en dat willen we natuurlijk voorkomen.
Aukje de Vries
Lid VVD-fractie Tweede Kamer der Staten-Generaal