Belastingverdrag Zambia

Nederland heeft met veel landen een belastingverdag om het betalen van dubbele belasting te voorkomen en het ontgaan van belasting tegen te gaan. Nederland biedt 23 ontwikkelingslanden actief aan om anti-mibruikmaatregelen op te nemen in belastingverdragen. Op 11 oktober 2017 werd het belastingverdrag met Zambia besproken in de Tweede Kamer van debat. De VVD vindt het goed dat er anti-misbruikbepalingen worden opgenomen. Verder wilde VVD graag weten wat de gevolgen zijn voor ondernemers, aangezien voor de zogenaamde "vaste inrichting" wordt afgeweken van wat Nederland normaliter afspreekt. 

Debat >>

 

Bijdrage Aukje de Vries

Allereerst zeg ik dat de VVD zal instemmen met dit belastingverdrag. Ik denk dat het een belangrijke stap is, omdat hierin ook antimisbruikmaatregelen zijn opgenomen. Dat is een van de punten waarvan het kabinet heeft aangegeven dat het die actief zal aanbieden aan ontwikkelingslanden. Ik denk niet dat we de onderhandelingen hier opnieuw zouden moeten doen. Ik heb begrepen dat Zambia inmiddels akkoord is gegaan. Het is altijd een kwestie van geven en nemen in een onderhandelingsresultaat.

Wij hebben in ieder geval nog n vraag aan de staatssecretaris, over de vaste inrichting. Er wordt iets afgesproken wat Nederland normaliter eigenlijk liever niet wil, namelijk dat je al een vaste inrichting bent wanneer je voor 83 dagen een dienst aanbiedt in dat land. We zijn benieuwd wat de gevolgen en consequenties daarvan zijn voor het bedrijfsleven.