Leerlingen op bezoek in de Tweede Kamer

Op 13 en 14 maart bezochten leerlingen van Tjongerwerven/Tjongertalent (Wolvega e.o.) en Sint Lukasschool (Drachten) een bezoek aan de Tweede Kamer. VVD Tweede Kamerlid Aukje de Vries ontving de leerlingen en ging met ze in gesprek: “Mooi om te zien te zien hoe leerlingen actief bezig zijn met onderwerpen als het klimaat en lerarentekort, maar ook met hoe het geld nu wordt verdeeld en hoe de politiek werkt. Ik vind het belangrijk om de verbinding te maken tussen Fryslân en de regio en Den Haag. Daarom doe ik veel werkbezoeken in Fryslân. Maar zo’n enthousiaste groep leerlingen uit Fryslân ontvangen in de Tweede Kamer is ook een feestje.” 

Leerlingen Tjongertalent

Woensdag 13 maart vertrokken 41 kinderen met hun leerkrachten en begeleiders met de trein vanuit Wolvega naar Den Haag. Na 2,5 uur in de trein zitten, waren ze eindelijk aangekomen in Den Haag en kon de dag beginnen. Om half 12 werden de leerlingen ontvangen in de fractiekamer van de VVD. Hier zijn ze in gesprek gegaan met VVD Tweede Kamerlid Aukje de Vries. De leerlingen kwamen met veel inhoudelijke vragen; van ‘’wat gaat de VVD aan het klimaatprobleem doen?’’ tot ‘’wat is je grootste passie?’’. Er ontstonden mooie gesprekken over diverse onderwerpen die de leerlingen bezighouden.

Na een korte lunch hebben de leerlingen een rondleidingen gekregen door de Tweede Kamer. Het spotten van een paar prominente Kamerleden kon hieraan natuurlijk niet ontbreken. Van de ‘Harry Potterkamer’, ofwel de Handelingenkamer waren de kinderen zeer onder de indruk. Tot slot hebben de leerlingen een debat bijgewoond over ‘geweld tegen burgemeesters’. Veel leerlingen hadden dit al meegekregen via het journaal en waren ook goed op de hoogte. Na een drukke en voldane dag zijn de leerlingen om half 3 weer op de trein naar Wolvega gestapt.

PHOTO 2019 03 13 17 19 56PHOTO 2019 03 13 17 19 56PHOTO 2019 03 13 17 19 56

Leerlingen Sint Lukasschool, Drachten

Donderdag 14 maart kwamen 32 kinderen met hun leerkrachten en begeleiders van de Sint Lukasschool op bezoek. Helaas door slecht weer was er file onderweg, waardoor het een lange zit was. Eenmaal binnen zijn de leerlingen meteen begonnen aan een rondleiding door de Tweede Kamer.  Evenals het bezoek van de leerlingen van Tjongertalent waren ook zij onder de indruk van de Handelingenkamer. Hierin hebben de leerlingen eveneens een debat gevolgd op de publieke tribune.

Na de rondleiding hebben de kinderen een gesprek gehad met Aukje de Vries. Hier werden ook weer zeer diverse vragen gesteld: ‘’ waarom gaat er niet meer geld naar de leraren?’’, ‘’helpen jullie de gehandicapten ook?’’ tot ‘’wat doet de VVD voor het klimaat?’’. Na het gesprek zijn de kinderen meegenomen naar de Leesruimte waar als verrassing een korte meet&greet met Mark Rutte en Klaas Dijkhoff was. De kinderen waren erg enthousiast en er is een selfie genomen door Mark Rutte. Na een druk programma zijn de kinderen buiten de deur gaan lunchen en weer op naar Friesland gegaan.

FOT JANFOT JANFOT JAN