Friesch Dagblad: Aukje de Vries zal Fryslan niet uit het oog verliezen

Leeuwarden - Wie Aukje de Vries (48) uit Leeuwarden drie maanden geleden had gezegd dat ze vandaag lid zou zijn van de Tweede Kamer, zou waarschijnlijk voor gek zijn verklaard. Natuurlijk, het VVD-statenlid stond op de kandidatenlijst voor de verkiezingen. Maar zo hoog nou ook weer niet. ,,Ik stond op de 45e plaats. Dan verwacht je niet veel kans te maken, zeker niet als je partij in de peilingen rond de dertig zetels schommelt."

Groot was dan ook de verrassing toen uit de eerste exitpolls bleek dat de VVD op een forse winst afstevende. ,,Dan weet je ineens dat je mogelijk in de Tweede Kamer komt. Daar had ik echt niet op gerekend." Gisteren werd De Vries beëdigd. Voelt ze zich Fries Kamerlid? ,,Ik wil laten zien dat de situatie in Fryslân heel anders is dan in de Randstad. Maar uiteindelijk zit ik er toch ook voor het hele land."

Fulltime De Vries was tot voor kort werkzaam als afdelingsmanager Beleidsontwikkeling en Projecten bij de gemeente Boarnsterhim. Het Tweede Kamerlid studeerde Economische Geografie aan de Rijksuniversiteit Groningen. ,,Ik ben eigenlijk altijd werkzaam geweest voor de overheid. Eerst bij de gemeente Menameradiel, later bij de gemeente Leeuwarden en tot voor kort dus bij Boarnsterhim. Je kunt wel stellen dat ik gepokt en gemazeld ben in de overheidswereld."

Ook als politicus is De Vries geen groentje. Ze was negen jaar VVDraadslid in Leeuwarden en werd vorig jaar verkozen in Provinciale Staten. Daar schopte ze het al snel tot fractievoorzitter en woordvoerder financiën. ,,Ik vind politiek gewoon hartstikke leuk. Je kunt zelf dingen op de agenda zetten en het schept veel voldoening om te zien dat je wat hebt bereikt."

In de gemeenteraad werkte ze onder meer aan de aanleg van een draadloos netwerk in de Prinsentuin en bedacht ze maatregelen om leegstand in de Leeuwarder binnenstad tegen te gaan. ,,Dat is het leuke van lokale politiek, je bent erg concreet bezig. Dat is in Den Haag natuurlijk wel anders. Al kun je wel veel hebben aan je ervaring in de gemeentelijke politiek. Zo weet ik bij regelgeving op het gebied van bijstand, die gemeenten vaak uit moeten voeren, uit de praktijk waar het over gaat. Dat kan wel een voordeel zijn."

De Vries is al langer landelijk actief binnen de partij. Ze zat in verschillende adviescommissies. Op die manier is de Leeuwardense uiteindelijk ook op de kandidatenlijst beland. ,,Daar bouw je toch een netwerk op. Het leek me altijd al wel leuk om me meer met de landelijke politiek te bemoeien, en eigenlijk kwamen de gesprekken voor de kandidatenlijst vanzelf op gang."

Alert Of ze al concrete dingen in gedachten heeft die ze wil bereiken? ,,Het is natuurlijk afwachten over welke onderwerpen ik het woord mag voeren. Maar de problematiek in de Randstad is vaak heel anders dan in dunbevolkte regio's. Ik ga er wel alert op zijn dat ook dat laatste geluid wordt gehoord. Als het bijvoorbeeld om wegen en wonen gaat, dan heeft een krimpregio toch heel andere kenmerken." Fryslân uit het oog verliezen zal de Leeuwardense dan ook zeker niet. ,,Ik zoek een appartement in Den Haag, maar dat is dan alleen voor de werkweek. Ik ben zeker van plan om ieder weekend terug te gaan. Fryslân is en blijft toch je basis."

Komende week kan De Vries meteen al aan de bak. ,,Ik ga samen met het andere Friese VVD-kamerlid, Anne-Wil Lucas, het regeerakkoord uitleggen aan de mensen hier. Daarom heb ik me de afgelopen week al wat geprobeerd in te lezen. Maar er komen nu ook meteen al veel brieven van het ministerie van Sociale Zaken over het regeerakkoord. Die moet ik de komende dagen natuurlijk ook nog allemaal doornemen."

Door Pieter Atsma

9 november 2012