Kamer heeft moeite met overname HTM door NS

De Tweede Kamer is zeer kritisch over de geplande samenwerking tussen de NS en de Haagse vervoerder HTM, waarbij NS 49 procent van de aandelen HTM overneemt. Dat bleek woensdag in een Kamerdebat over (gedeeltelijke) staatsbedrijven.

De oppositiepartijen PVV en SP zijn tegen de overname, maar ook regeringspartij VVD is zeer kritisch, net als de oppositiepartijen D66 en het CDA. ,,Een staatsbedrijf moet niet verder stappen in een markt waar is afgesproken dat de markt haar werk moet doen. Daarom zou ik geen voorstander zijn van nog meer invloed van NS op de regionale of lokale vervoerdersmarkt. Eigenlijk moet je eerder denken aan afbouw'', zei VVD-Kamerlid Aukje de Vries.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën hield de Kamer voor dat de politiek in het verleden juist geregeld heeft dat NS zich ook op de regionale en lokale vervoersmarkt mag begeven. Hij ziet NS ,,verdedigbare investeringen'' doen, die de concurrentie op de vervoersmarkt ten goede komen. Het zou een complete ommezwaai zijn als de NS gedwongen wordt om zich te beperken tot de trein en het hoofdrailnet, aldus de PvdA-minister.

NS en HTM zijn het overigens nog steeds niet definitief eens over de overname, die vorig jaar september al werd aangekondigd. Het bedrag is medebepalend voor de vraag of de Staat als aandeelhouder van NS zeggenschap heeft over de deal.

Bron: ANP

Spreektekst Algemeen Overleg Staatsdeelnemingen >>>