Persbericht: VVD springt in de bres voor agrariërs met kredietbehoefte

De VVD vindt dat banken in staat moeten worden gesteld om meer maatwerk te kunnen leveren bij het verstrekken van kredieten aan ondernemers, onder meer in de agro-sector. Banken houden al een tijd de hand stevig op de knip. Vooral de kleinere ondernemer vangt bot: pakweg 70 procent van alle aanvragen wordt op voorhand al afgewezen. VVD-Tweede Kamerlid Aukje de Vries (woordvoerder Financiële Markten): “Natuurlijk moeten banken zich aan scherpere regels houden, maar dat betekent niet dat je je daarachter moet verschuilen. Bankieren is een vak, dan moet je ook naar de ondernemers achter het plan kijken en minder werken met afvinklijstjes.”

De Vries gaat de komende tijd in gesprek met ondernemers in het land, om in kaart te brengen waar het precies knelt in de praktijk. Samen met woordvoerder Landbouw Helma Lodders, bezoekt zij in dit kader ondernemers uit de agro-sector. De aftrap was maandag 8 april in Kampen, bij een melkveehouder.

Helma Lodders: “Het gaat ons niet om algemene cijfers en trends, maar om de problemen van alle dag. De VVD ziet dat het water bij veel agrariërs tot aan de lippen staat. De marges in de agro-sector zijn klein. Deze ondernemers willen iets nieuws in de markt zetten, groeien en investeren, maar kunnen zonder financiering geen kant op. Doodzonde, want het zijn de ondernemers in dit land die voor banen zorgen. Zonder krediet staat de economie stil!”

Speciaal punt van aandacht bij de werkbezoeken is ook de financieringsproblemen die agrarische ondernemers hebben met Deutsche Bank. De VVD vindt het een kwalijke zaak dat die bank eenzijdig de voorwaarden kan veranderen, waar ondernemers helemaal niet voor hebben getekend. Als het aan de VVD ligt, moeten ondernemers door Deutsche Bank in staat worden gesteld om boetevrij over te stappen naar een andere bank. Minister Dijsselbloem heeft, na vragen van Aukje de Vries over deze kwestie, laten weten dat hij op korte termijn in gesprek gaat met de directeur van Deutsche Bank Nederland. Tevens komt er een debat in de Tweede Kamer over deze kwestie. De VVD houdt vinger aan de pols.

VVD, 8 april 2013