Betalingsverkeer: goed toezicht en sector eerst zelf aan de slag

Nederland heeft een sterk ontwikkeld elektronisch betalingsverkeer. Maar is daardoor ook kwetsbaar! De forse storingen in april van dit jaar hadden ook een voordeel, want alle betrokkenen zijn wakker geschud. Daarna was het volop actie. En dat dit nodig is, blijkt wel uit de gebeurtenissen van afgelopen zondag. Klanten konden niet internetbankieren. De VVD vindt het belangrijk dat de sector vooral ook eerst zelf aan de slag gaat. En dat daarnaast het toezicht goed is geregeld voor de gehele keten van het betalingsverkeer.

Nederland heeft een sterk ontwikkeld elektronisch betalingsverkeer. Maar is daardoor ook kwetsbaar! De forse storingen in april van dit jaar hadden ook een voordeel, want alle betrokkenen zijn wakker geschud. Daarna was het volop actie. En dat dit nodig is, blijkt wel uit de gebeurtenissen van afgelopen zondag. Klanten konden niet internetbankieren.

De betrokkenen werken inmiddels aan een pin – backupfaciliteit, meer eenduidigheid in de voorwaarden voor schade bij diefstal en alternatieve betalingsmethodes tijdens storingen. En dat alles met als doel om de storingen tot een minimum te beperken.

De VVD vindt het belangrijk dat de sector vooral ook eerst zelf aan de slag gaat. En dat daarnaast het toezicht goed is geregeld voor de gehele keten van het betalingsverkeer. De VVD vindt het cruciaal dat duidelijk is hoe de verantwoordelijkheden zijn belegd als het gaat om het toezicht op de totale keten van het betalingsverkeer. We zijn blij dat de minister heeft toegezegd op al dit soort zaken in een brief in september terug te komen.

Het betalingsverkeer moet veilig en betrouwbaar zijn, maar we moeten niet doorslaan in regelgeving. De betrouwbaarheid van het betalingsverkeer is immers  al hoog.

Bij het onderdeel afwikkelondernemingen in de Wijzigingswet Financiële Markten 2014 zullen we daar in september a.s. als Tweede Kamer zeker verder over discussiëren.

VAO online betalingsverkeer Tweede Kamer >>>