ABN AMRO terug naar de markt: goede zaak

VVD-Tweede Kamerlid Aukje de Vries is blij dat het Kabinet ervoor kiest dat ABN AMRO, ASR en SNS Reaal uiteindelijk 100% dienen te worden verkocht. Dit is ook altijd de bedoeling geweest, want het gaat om een tijdelijke situatie dat banken en verzekeraars in handen van de overheid zijn. Het Kabinet kiest voor een (gefaseerde) volledige beursgang van ABN AMRO en voor ASR een beursgang of onderhandse verkoop. Dat is een goede stap op weg naar een normale financiële sector.

Het doel van de overheid is niet om banken of verzekeraars in bezit te hebben, volgens VVD-Tweede Kamerlid Aukje de Vries. De band tussen de overheid en de financiële sector moet juist doorgesneden worden zodat de belastingbetaler niet meer opdraait voor de kosten als banken onverhoopt in de problemen komen. Heel veel maatregelen zijn daarop gericht: bijvoorbeeld herstel en resolutiemechanisme, bail–in, ex ante gefinancierd depositogarantiestelsel, bankenunie.

Het is belangrijk dat er een divers en concurrerend bankenlandschap in Nederland komt, daar horen geen twee staatsbanken bij. Een blijvend staatsaandeelhouderschap verstoort de concurrentieverhoudingen in de sector. Omdat ABN AMRO nu in staatshanden is mag ze niet concurreren op prijs (Europees prijsleidersverbod), en dat is geen goede zaak. De publieke belangen kunnen in een concurrerende sector worden geborgd met wet- en regelgeving.

De VVD vindt dat het naar de markt brengen op een verantwoorde manier moet gebeuren. Het Kabinet heeft een voorlopig besluit genomen, zodat ABN AMRO en ASR zich kunnen gaan voorbereiden om naar de markt te gaan. Over één respectievelijk een half jaar wordt een definitief besluit genomen. Dan wordt ook nog weer een keer gekeken naar de omstandigheden in de markt. Het is een verantwoorde aanpak, om ook zoveel mogelijk geld van de belastingbetaler terug te krijgen.