VVD steunt verkoop ABN AMRO en a.s.r.

abn amro 2De VVD vindt dat ABN AMRO en a.s.r., maar ook SNS Reaal, uiteindelijk voor de volle 100% moeten worden geprivatiseerd. Het doel van de overheid is niet om banken of verzekeraars in bezit te hebben. De financiële sector moet weer een gewone sector worden. Het is belangrijk dat er een divers en concurrerend bankenlandschap komt, en daar horen geen twee staatsbanken bij. Dat verstoort de concurrentieverhoudingen in de sector. De VVD steunt daarom het op een snelle en verantwoorde manier naar de markt brengen van de bedrijven.

Dat betekent een gefaseerde, volledige beursgang. Verkoop. Dat is een goede stap op weg naar een gewone financiële sector. De timing is daarbij cruciaal, maar hierover is uitgebreid gesproken in het algemeen overleg.

De VVD wil dat zoveel mogelijk van het geld dat is geïnvesteerd terughalen. Maar wachten tot het gouden moment heeft ook risico’s in zich. Als het bedrijf en de markt er klaar voor zijn, moet gewoon gestart worden. De VVD vraagt de minister om tempo te houden als het gaat om het naar de markt brengen van ABN AMRO en a.s.r..

De VVD wil geen gouden aandeel, geen loyaliteitsaandeel of minderheidsaandeel of andere te zware beschermingsconstructie, want dit betekent overheidsbetrokkenheid. En dat zal de prijs alleen maar negatief beïnvloeden.