Vragen over gevolgen kredietverlening van Europees bankentoezicht

Het toezicht op banken zal in de toekomst worden gedaan door de Europese Centrale Bank (ECB). Gevreesd wordt dat de ECB een te zware risicoweging voor de Nederlandse hypotheken zal vragen, en dat banken waardoor veel meer kapitaal zullen moeten aanhouden. Dit bericht het Financieele Dagblad van 19 juni 2014. Dit kan grote, mogelijk negatieve gevolgen hebben voor de de kredietverlening in Nederland (MKB en hyptheken) VVD-Tweede Kamerlid Aukje de Vries wil hierover opheldering van de minister van Financiën.

Antwoorden >>

Schriftelijke vragen van het lid Aukje de Vries (VVD) aan de minister van Financiën ten aanzien van het artikel ‘Banken vrezen ECB-toezicht’ uit het Financieele Dagblad van 19 juni 2014.

1.
Is de minister bekend met het bericht ‘Banken vrezen ECB-toezicht’ uit het Financieele Dagblad van 19 juni 2014?

2. 
In hoeverre klopt het dat banken voor hun Nederlandse hypotheken mogelijk extra miljarden moeten aanhouden wanneer de Europese Centrale Bank (ECB) het toezicht overneemt in november dit jaar door een andere risicoweging van de Nederlandse hypotheken? Om welk bedrag zou het dan kunnen gaan? Was dit (mogelijke) gevolg van te voren voorzien bij het overdragen van het toezicht aan de ECB en vindt de minister dit wenselijk?

3.
Welke gevolgen kan een hogere risicoweging volgens de minister hebben voor de kredietverlening (MKB-leningen, hypotheken) in Nederland?

4.
In hoeverre is de risicoweging die de ECB wil aanhouden voor hypotheken en die (mogelijk) hoger is dan de huidige risicoweging door DNB realistisch en niet gebaseerd op de alleen de papieren (data gedreven) werkelijkheid?

5.
Welke invloed heeft de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) op de risicoweging van de Nederlandse hypotheken? In hoeverre is/wordt dit voldoende meegewogen door de ECB? In hoeverre is/wordt de Hypotheekrenteaftrek voldoende meegewogen door de ECB?

6.
Welke acties kan en wil de minister (direct of indirect bijvoorbeeld via DNB) nemen om te zorgen voor een reële en realistische risicoweging van de Nederlandse hypotheken door de ECB? En welke acties heeft de minister (direct of indirect) al ondernomen?