VVD wil opheldering over Staatsloterij

De VVD wil opheldering over mogelijk gesjoemel bij trekkingen van de Staatsloterij. Kamerleden Foort van Oosten en Aukje de Vries stellen, dinsdag 23 september, vragen aan staatssecretaris Wiebes (Financiën). Lopen aanstaande trekkingen gevaar, willen de liberalen weten. Ook willen ze antwoord op de vraag of de trekkingen van januari en van Koningsdag volgens protocol zijn verlopen. 

In de Volkskrant van zaterdag zeggen oud-medewerkers van het Griekse bedrijf Intralot - de systeembeheerder van onder meer de Staatsloterij - dat het personeel volledige toegang heeft tot het bestand met lotnummers. Ze kunnen cijferreeksen aanpassen, verwijderen en toevoegen.

Van Oosten: 'Als blijkt dat er echt sprake is van vals spel, dan tast dit de geloofwaardigheid van de Staatsloterij ernstig aan. De Staatsloterij - met het Ministerie van Financiën als enige aandeelhouder - moet boven elke verdenking verheven zijn. Dat lot moet je niet tarten. Het is daarom ook goed dat de Kansspelautoriteit een onderzoek naar mogelijk fraude instelt,' stelt de liberaal.

VVD-collega Kamerlid De Vries: 'Het gaat hier om belastingsgeld, daar moet altijd zorgvuldig mee om worden gegaan! We willen dan ook van de Staatssecretaris weten wat de financiële gevolgen zijn van het eventueel niet doorgaan van trekkingen."