VVD over ABN AMRO

De VVD vindt dat de ABN AMRO terug moet naar de markt. Het doel van de overheid is niet om banken in bezit te hebben. De financiële sector moet weer een gewone sector worden, zonder staatsbanken. Alle regelgeving in de financiële sector is er juist op gericht om de financiële band met de overheid door te snijden, zodat falende banken niet meer gered hoeven te worden met geld van de belastingbetaler.

 

Concurrentie
Daar horen geen staatsbanken bij, want dat verstoort de markt én de concurrentieverhoudingen. Het is belangrijk dat er een divers en concurrerend bankenlandschap komt, om goede concurrentie op tarieven voor hypotheken en MKB-kredieten te hebben. Een staatsbank in een verder commerciële markt laten stunten met rentetarieven is marktverstoring en kan dus niet, en daarom krijg je niet de meest scherpe tarieven.

 

Geen speeltuin
Het gaat hier mogelijk over één van de grootste beursgangen in de afgelopen jaren. Er staan miljarden euro’s belastinggeld op het spel. Bij een beursgang is rust nodig, vanuit alle partijen, de bank zelf natuurlijk, maar ook de politiek. Het kan anders de prijs negatief beïnvloeden. Én het is uiteindelijk geen speeltuin. Het gaat om geld, heel veel geld van de belastingbetaler.

 

Salarisverhoging
Het besluit van de bank om de eerder toegekende salarisverhoging voor de top door te zetten mocht wettelijk en juridisch. Maar het was niet uit te leggen, in een tijd dat gewone bankmedewerkers op de nullijn staan en veel bankmedewerkers in de afgelopen jaren hun baan hebben verloren om de kosten van de bank te beperken. En daarmee was het een onverstandig besluit.

 

Consument
De consument moet wat de VVD betreft kunnen stemmen met zijn voeten als hij het niet eens is met het beleid van zijn bank. Dat is het krachtigste signaal! Op dit moment is dat nog te moeilijk en te ingewikkeld. De VVD wil dat vereenvoudigen. En daarom stellen wij voor om een onafhankelijk onderzoek te laten doen naar welke stappen we nu al vast wél kunnen zetten om het vergemakkelijken, bijvoorbeeld nummerhoud, maar ook bij de overstapservice.

 

Verantwoorde beursgang
Sommige politieke partijen gebruiken deze situatie om te pleiten voor verder uitstel. Maar deze partijen zijn eigenlijk gewoon tegen een beursgang. En hopen dat van uitstel afstel komt. De VVD was, is en blijft voorstander van een snelle en verantwoorde beursgang van ABN. Daarbij moet zoveel mogelijk van het belastinggeld van de Nederlanders terug komen.

 

Als de markt en het bedrijf er klaar voor zijn, dan kan de eerste stap gezet worden. Het beursklimaat is momenteel ook nog eens goed, dat moeten we gewoon benutten door juist nu een eerste deel van de aandelen naar de beurs te brengen.