Prinsjesdag, algemene politieke beschouwingen, “Dei fan it Fryske wurd” en De Voorbeschouwing

Een bijzondere week, want de 3e dinsdag in september is natuurlijk Prinsjesdag. Daarom op maandag al fractie dit keer. Na vorig jaar mijn zus en het jaar daarvoor mijn moeder, was mijn broer Menno dit jaar mijn gast voor Prinsjesdag. Leuk om ook mijn familie op zo’n bijzondere gelegenheden iets van mijn werk in de Tweede Kamer te laten zien. En ook een beetje een kijkje “achter de schermen” te krijgen. Zo’n dinsdag is een hele volle dag. Het begint met het Prinsjesdagontbijt van de 3 Noordelijke provincies in het Esscher Museum. Daarna snel omkleden en de outfit voor die dag aan, natuurlijk met hoedje. Het ontwerp is wederom van Herma de Jong en blijft ondanks het onstuimige, winderige weer heel erg goed zitten.  De troonrede in de Ridderzaal is natuurlijk weer een bijzonder moment. Net als het aanbieden van het koffertje met de Miljoenennota in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Dit keer in het originele koffertje van Lieftinck uit 1946. Traditioneel wordt de dag afgesloten met de VNO-NCW-borrel in Nieuwspoort en de altijd gezellig VVD Prinsjesdagborrel in het partijbureau aan de Mauritskade. Na zo’n lange en vermoeiende dag ben je blij dat je de schoenen uit kunt schoppen en nog even heerlijk bijkomen op de bank thuis.Op woensdag en donderdag zijn de Algemene Politieke Beschouwingen, dus 2 lange dagen in de plenaire zaal.

De afgelopen jaren zijn zwaar geweest. Maar het goede nieuws is dat de hervormingen en bezuinigingen van de afgelopen jaren nu hun vruchten afwerpen. De crisis hebben we achter ons gelaten. De economie groeit met 2,4% in 2016, dat is beter dan verwacht. We zijn op de goede weg. Het is nu zaak om koers te houden, want nog niet iedereen merkt het herstel. De VVD vond altijd dat alle Nederlanders die aan het herstel hebben bijgedragen, zo snel mogelijk van het herstel moeten profiteren. En dat is in deze begroting gelukt: de belastingen worden met vijf miljard euro verlaagd. Hierdoor houdt vrijwel iedereen meer geld over in de portemonnee. En, minstens zo belangrijk, er wordt weer geïnvesteerd in onze veiligheid, er komt extra geld voor defensie. Een ander centraal thema is de vluchtelingencrisis. Nederlanders maken zich terecht zorgen over de vluchtelingenstroom. Dat moet je niet wegpoetsen. Het belangrijk dat de politiek oplossingen aandraagt. De VVD heeft gelukkig een helder plan, dat ook steeds meer steun krijgt.

Door de vrij late stemmingen op donderdag rond 11 uur, pas op vrijdag terug naar Leeuwarden. Op zaterdag nog naar de traditionele opening van het politieke jaar van de 3 Noordelijke bestuurdersverenigingen (Fryslân, Groningen en Drenthe) met als gast Henk Kamp over de economie, duurzame energie en gaswinning. Henk Kamp noemt het watercluster Leeuwarden, innovatiecluster Drachten en toerisme als economische kansen voor Fryslân. Daarna door naar Omrop Fryslân voor de “Dei fan it Fryske wurd”. Mijn mooiste Friese woord? Fereale (ofwel verliefd). En op zondag nog deelnemen aan de bijeenkomst De Voorbeschouwing in Heerenveen over de Miljoenennota. Eigenlijk dus een beetje een nabeschouwing.