Einde kerstreces, nieuwe Kamervoorzitter, nieuwjaarsborrels en vaargeul Ameland

Het einde van het kerstreces en het begin van feitelijk het laatste jaar voor de verkiezingen. Dus net als andere jaren zal het weer een bijzonder jaar worden. Nederland is in de eerste helft 2016 ook voorzitter van de EU. Het gaat gelukkig beter met de economie, maar de werkloosheid blijft nog te hoog. De grootste uitdaging zal in 2016 de vluchtelingencrisis zijn.

In zo’n eerste week van het politieke jaar, naast de gewone afspraken, traditiegetrouw ook nog veel Nieuwjaarsbijeenkomsten. Natuurlijk die van Nieuwspoort, maar vooral ook in de regio. Die van de VVD Leeuwarden, van de VVD Fryslân samen met VVD Heerenveen en van de VVD-afdelingen in NO Fryslân (Dongeradeel, Ferwerderadiel, Kollumerland, Dantumadeel). Goed om de grote opkomst en de betrokkenheid van alle VVD’ers te zien.

Na het vertrek van Anouchka van Miltenburg als voorzitter van de Tweede Kamer moet er deze week een nieuwe Kamervoorzitter gekozen worden. Er zijn 4 kandidaten: Arib, Van Toorenburg, Elias en Bosma. Na een debat met de kandidaten moeten er maar liefst 4 stemrondes aan te pas komen. En dat stemmen gaat nog zoals in het stenentijdperk. Alle 150 Kamerleden moeten een naam op een briefje schrijven en inleveren in de stembus. Zo’n stemming duurt dus lang, erg lang. Arib wordt uiteindelijk als nieuwe Kamervoorzitter gekozen in een laatste stemronde met Elias.

Op vrijdag in Holwerd nog een gesprek met Amelander ondernemers en Koninklijke Horeca Friesland over de vaargeul Ameland en de vertragingen van de veerdienst naar Ameland. Met name over de gevolgen voor de ondernemers op het eiland. Er zijn daar zorgen over de gevolgen voor de economie en de bedrijven op het eiland. Een goed gesprek over de problemen, maar ook de oplossingen. Het open plan proces om tot een oplossing loopt, en hopelijk komt daar ook een goede, snelle oplossing uit.