Crowdfunding, FinTech, PolitX en Afsluitdijk

Op dinsdag vinden altijd de stemmingen plaats in de Tweede Kamer. Deze week werd er ook gestemd over mijn motie om crowdfunding meer ruimte te geven.  De motie is gelukkig aangenomen. Want het bedrijfsleven, vooral het MKB, heeft meer financieringsmogelijkheden nodig dan alleen bancaire financiering. De VVD wil daarom de ruimte geven aan alternatieve financieringsvormen, zoals crowdfunding. Daardoor ontstaan er meer keuzemogelijkheden én meer concurrentie. Voor startups is crowdfunding een goede financieringsbron. Recent heeft de Autoriteit Financiële Markten nieuwe regels voor crowdfunding bekend gemaakt. De VVD vond deze te knellend en wil meer ruimte geven aan crowdfunding. De VVD wil de grens voor de investeerderstoets verhogen van 500 euro naar 1.000 euro. Deze motie is aangenomen door de Tweede Kamer. Op verzoek van de VVD is eerder al besloten dat de investeringsgrenzen voor crowdfunding opgehoogd worden van 20.000 euro (equity-based) en 40.000 euro (loan-based) naar respectievelijk 40.000 en 80.000 euro. Het was overigens wel bijzonder dat het CDA tegen de motie stemde.

Naast het voorzitten van het Algemeen Overleg Rijksdienst, afgelopen week vooral afspraken over onderwerpen die de komende tijd op de agenda komen. Zoals een gesprek met Leapfunder dat zorgt voor financiering van startups door business angels (private investeerders). En zoals een gesprek met de Rabobank samen met mijn VVD-collega Erik Ziengs (MKB) over de financiering van bedrijven, maar ook weer rentederivaten.

De week afgesloten met een volle vrijdag. Begonnen in Leeuwarden in de raadszaal voor PolitX om in gesprek te gaan met MBO-studenten over politiek. Daarna door naar Kornwerderzand voor een werkbezoek aan de Afsluitdijk. Met natuurlijk de meeste aandacht aan de bruggen en sluizen aldaar. De verbreding van de sluizen is vooral van economisch belang voor bijvoorbeeld voor scheepswerf De Vries in Makkum, maar ook voor bedrijven in Overijssel en Flevoland. Goed dat zij dus ook aanwezig waren bij het werkbezoek om het economisch belang nog eens te onderstrepen. De VVD heeft in november 2015 al een motie ingediend over de sluis bij Kornwerderzand. De regio is nu ook aan zet om te zorgen voor aanvullende middelen. Onlangs heb ik samen met Lutz Jacobi ook vragen gesteld over de grote storingen bij de bruggen in de Afsluitdijk. Deze problematiek kwam natuurlijk ook uitgebreid ter sprake, er moet snel een oplossing voor komen. Daarna nog weer door naar Amstelveen. Bij KPMG is een Holland FinTech Meetup. Leuk om een aantal FinTech bedrijven enthousiast hun bedrijf te zien neerzetten voor een zaal vol met geïnteresseerden.