Expertmeeting fiscale constructies, TenneT, NOB en wet fiscale eenheid

Na de Panama Papers is belastingontwijking weer volop in het nieuws. Daarom wordt er in de Tweede Kamer een expertmeeting fiscale constructies georganiseerd. In de afgelopen tijd is er al heel veel gesproken en gedebatteerd over belastingontwijking en fiscale constructies in de aanloop naar de vaststelling van het Europese maatregelenpakket om belastingontwijking aan te pakken. Dan spreekt iedereen natuurlijk al veel mensen en organisaties over welke problemen er zijn, welke oplossingen en maatregelen er zijn. Nog niet zo lang geleden hebben we verder ook al een rondetafelgesprek gehad over de trustsector. Daarvoor zit inmiddels ook al nieuwe wetgeving in de pipeline. Het beeld is dat we al met heel veel zaken bezig zijn om dit aan te pakken. Al met al daarom niet heel veel nieuws gehoord tijdens de expertmeeting. Het was wel een goed moment om ook te kijken welke gevolgen (eventuele) maatregelen voor het Nederlands vestigings- en investeringsklimaat is, voor onze bedrijven, voor de werkgelegenheid.

Op dinsdag een Frysk Diner Chantant in Nieuwspoort met zanger Gerrit Breteler en verder veel Friezen “om utens”. En verder deze week nog afspraken met onder andere staatsdeelneming TenneT, onder andere over de kapitaalinjectie van 1,2 miljard euro, en een kennismakingsgesprek met de voorzitter van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB).

Deze week ook het tweede deel van het debat over de wet aanpassing fiscale eenheid. Het behoud van de fiscale eenheid is goed voor het Nederlandse bedrijfsleven, ook voor ons MKB dat daar gebruik van maakt. 97% van alle gevoegde dochters behoren tot het MKB segment van de Belastingdienst! Bedrijven kunnen daardoor één belastingaangifte doen. Dat zorgt voor lagere administratieve lasten voor het bedrijfsleven. En daar is de VVD zoals bekend altijd voor. Het zorgt daarnaast ook nog eens voor lagere uitvoeringskosten bij de Belastingdienst. Én concernvorming wordt zo niet in de weg gestaan, omdat de fiscale behandeling dan opeens anders zou worden. In algemene zin is het Nederlandse regime van de fiscale eenheid daarmee ook van belang voor het Nederlandse vestigingsklimaat. Ook dat is positief, want dat is goed voor onze economie en uiteindelijk zorgt dat voor meer werk en bedrijven.