Prinsjesdag: hoedje, glazen koets, troonrede, miljoenennota en meer

De week van de derde dinsdag in september is een week van tradities. De hoedjes natuurlijk. De gouden koets, alhoewel die dit jaar en de komende jaren wordt vervangen door de glazen koets. De troonrede. Het aanbieden van het koffertje met de Miljoenennota. De algemene politieke beschouwingen. En inmiddels ook wel het Noordelijk Prinsjesdagontbijt, de Prinsjesdagborrel van VNO/NCW en de Prinsjesdagborrel van de VVD.

Arno Brok , burgemeester van Dordrecht, was dit jaar met mij mee naar de Ridderzaal. Ik ken Arno al van voor 2002 toen ik als nieuwbakken raadslid in de gemeenteraad van Leeuwarden kwam en Arno daar wethouder was. En daarna hebben we altijd contact gehouden. Mijn hoedje was dit jaar wederom van Herma de Jong, die zelf dit jaar ook aanwezig was in de Ridderzaal, en mijn outfit werd gecomplementeerd met een “pompeblêd”-tasje van Moniek Miedema.

Het was een redelijk positieve Miljoenennota dit jaar. Het gaat gelukkig beter in Nederland. 17 miljoen Nederlanders hebben daaraan allemaal hun steentje bijgedragen. Gelukkig merken ook steeds meer mensen dat het beter gaat: minder huizen onder water, 120.000 mensen die het afgelopen jaar weer een baan vonden, ondernemers die weer investeren en consumenten die weer geld uit durven geven. Het is nu zaak dat iedereen het herstel gaat voelen. Dat iedereen merkt dat het beter gaat.

Voor het verbeteren van de koopkracht van huishouders wordt in de Miljoenennota zo’n € 1,1 miljard uitgegeven. Een fors deel hiervan gaat naar de verbetering van de koopkracht van ouderen. Ook is er een tegemoetkoming voor eenverdieners met een chronisch zieke partner en de geplande bezuinigingen op de langdurige zorg worden geschrapt.

Er komt extra geld voor Veiligheid en Justitie € 450 miljoen, waarvan ruim € 200 miljoen naar de Nationale Politie gaat, en daarnaast komt er € 300 miljoen beschikbaar voor Defensie. De VVD vindt investeren in veiligheid belangrijk, zeker in de huidige tijd. Dat is een kerntaak van de overheid. Maar je kijkt dan toch ook altijd een beetje naar Leeuwarden en Fryslân. Want Leeuwarden heeft hier als stad met een gerechtshof, een rechtbank en een vliegbasis natuurlijk ook direct mee te maken.

Goed nieuws voor de cultuursector! Het Fonds Podiumkunsten heeft tien miljoen extra budget gekregen. Dit bedrag wordt vooral geïnvesteerd in talentontwikkeling, festivals en cultuuronderwijs. Daarbij is ook gekeken naar meer regionale spreiding. Concreet zorgt dit ervoor dat festivals zoals Welcome to The Village (Leeuwarden) en Into The Great Wide Open *(Vlieland) financiële steun kunnen krijgen.

Ook voor ondernemers bracht de Miljoenennota een positief bericht. Waar MKB’ers voorheen tot 200.000 euro 20% belasting betaalden, wordt dit straks geleidelijk verhoogd naar 350.000 euro. Het is een eerste stapje op weg naar een meer concurrerend Vpb-tarief. Hierdoor gaan meer bedrijven straks minder belasting betalen. Dat is goed voor het MKB.