Belastingplan, FATCA, toezichtkosten en De Vries Makkum

 Binnenkort wordt het Belastingplan 2017 behandeld in de Tweede Kamer. Dat vraagt de nodige voorbereiding. En ook veel gesprekken met enkele betrokken partijen, zoals met de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs, StartupDelta en de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren. Maar ook de Partijcommissie Belastingen. Over het Belastingplan binnenkort natuurlijk meer.

In de Tweede Kamer vinden niet alleen debatten of algemeen overleg over onderwerpen plaats, maar soms ook schriftelijk overleg. Deze week waren er 2 belangrijke, namelijk die over FATCA en over toezichtkosten voor de financiële sector.

Nederlanders die officieel Amerikaans staatsburger zijn worden onnodig geraakt door FATCA en de Amerikaanse fiscale wet- en regelgeving. Daar moet snel een oplossing voor komen. Goedwillende burgers, die enkel omdat ze in de Verenigde Staten geboren zijn ook de Amerikaanse nationaliteit hebben, maar daar verder geen enkele band of relatie meer mee hebben, zijn de dupe. De VVD vindt het teleurstellend dat er tot op heden nog geen oplossing is. Daarom heeft de VVD een groot aantal vragen aan de staatssecretaris.

Toezicht is belangrijk voor de financiële sector, dat is gebleken in de financiële crisis in de afgelopen jaren. De toezichtkosten zijn in de afgelopen jaren dan ook fors gestegen. Goed toezicht wil echter niet zeggen dat er altijd maar meer kosten gemaakt moeten worden. Het kan ook gaan om beter en gerichter toezicht. De VVD is daarom blij dat de minister voor de periode 2017 - 2020 een taakstelling gaat opleggen aan DNB en AFM oplopend tot 7% in 2020 na jarenlange forse stijging van de toezichtkosten. Maar toch heeft de VVD hierover ook nog een groot aantal vragen, omdat de kosten toch blijven doorstijgen.

Op vrijdagochtend wordt het concept VVD Verkiezingsprogramma 2017 – 2021 gepresenteerd door de partij. Een goed en duidelijk VVD-programma wat mij betreft. Nu zijn de leden van de VVD aan zet.  Voor mij niet zo heel veel tijd om het programma te duiken, want er staat een werkbezoek aan scheepsbouwer De Vries Makkum op de agenda. Een mooi bedrijf dat actief bezig is met bijvoorbeeld bedrijfsopleidingen. Tijdens het bezoek kwam juist een schip binnen voor een “refit”. Tijdens het werkbezoek natuurlijk ook gesproken over de verbreding van de sluis bij Kornwerderzand.

Ook zaterdag weer vroeg op pad voor de opening van het politieke jaar in Assen van de VVD Bestuurdersverenigingen Drenthe, Fryslân en Groningen met VVD-minister Stef Blok, daarna snel naar Bakkie doen?! in Assen en terug naar Leeuwarden voor een bijeenkomst met een aantal lokale netwerken ui het Noordelijk deel van Fryslân.