FinTech, Vrouwennetwerk, EU belastingen, gele kaart en Douane

Op dinsdagavond is het Thematisch Netwerk Financiën, dit keer over het onderwerp FinTech. Een onderwerp waarvoor ik extra belangstelling heb, want afgelopen jaar presenteerde ik een VVD-actieplan FinTech. Het werd een nuttige discussie, met veel ervaring uit de praktijk, en ook de EU-component, omdat de medewerker van Cora van Nieuwenhuizen ook aanwezig was.

De rest van de week onder andere gesprekken met de Netherlands British Chamber of Commerce, onder over belastingen, een technische briefing van de Algemene Rekenkamer over hun rapport over de handhaving bij de Belastingdienst en met de KVNR (Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders), ook weer over belastingen.

Naast een Seniorennetwerk, waar vorige week een gesprek mee was, heeft de VVD ook een Vrouwennetwerk. Dit keer werd er een bijeenkomst georganiseerd om de vrouwelijke kandidaat Kamerleden zich te laten presenteren. Allemaal enthousiaste vrouwelijke kandidaten, die gaan voor een mooi een resultaat voor de VVD in maart 2017.

Op donderdag een algemeen overleg over plannen van de Europese Commissie over belastingen. De VVD wil dat Nederland zelf de baas blijft over de vennootschapsbelasting. Daarom is de VVD tegen deze voorstellen, die bevoegdheden overdragen aan de EU. En de VVD wil geen Nederlandse banen op het spel zetten. Met het voorstel hybride mismatches derde landen worden direct ruim 77.000 banen bij Amerikaanse bedrijven in Nederland geraakt. Dat wil de VVD niet. Op initiatief van de VVD heeft Tweede Kamer zich daarna direct uitgesproken tegen een Europese bedrijvenbelasting. Een meerderheid stemde gisteren mee met de VVD-motie die een ‘gele kaart’ trekt tegen dit voorstel uit Europa. Nederland moet de baas blijven over de vennootschapsbelasting en dit Europese voorstel Nederland economische groei, banen en belastingheffing kost. Een mooi resultaat.

Op vrijdag een informatief werkbezoek aan Douane in haven Rotterdam samen met VVD-collega Barbara Visser. Uitgebreid gesproken over het werk van de Douane, de handhaving en aanpak drugssmokkel. En ook een bezoek ter plekke aan de ECT containerterminal en scanstraat van de Douane voor containers. Aansluitend door naar de diploma-uitreiking van mijn voorlichter Femina Dolfsma, die cum laude is geslaagd voor haar studie corporate communication aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.