Inhuldiging van de koning

Na weken van voorbereiding was het dan eindelijk zo ver, de inhuldiging in de Nieuwe Kerk op 30 april. Zeer bijzonder om mee te mogen maken. Het begon natuurlijk allemaal op 28 januari jl.. Ik was op dat moment bij het NIBC Financial Community Event in Den Haag, waar gezamenlijk werd gekeken naar de toespraak en aankondiging van toen nog Koningin Beatrix. De weken daarna was iedereen druk met de voorbereiding. Voor mij stond al snel vast dat ik overdag een outfit van de Leeuwarder ontwerpster Moniek Miedema aan wilde, ik viel direct voor haar rode pompeblêd-tasje. Maar daarna waren er nog genoeg keuzes te maken: jurk voor de avond, schoenen, tasje, sieraden, make-up, haar en ga zo maar door.

Alle Kamerleden mochten een gast meenemen. Ook dat was geen makkelijke beslissing. Want wie neem je mee? Moeder, vader, zus, broer, vriendin, vriend? Uiteindelijk was mijn zus de gelukkige. Dus op maandag 29 april gingen we samen richting Amsterdam. Om op 30 april ’s ochtends niet gestresst naar Amsterdam te hoeven reizen, hadden we ervoor gekozen om de avond voor de inhuldiging een hotel te nemen in Amsterdam, met een fantastisch uitzicht op het IJ.

Dé dag begon natuurlijk met ontbijt in het hotel, maar daarna snel terug naar de kamer om de abdicatie in het Paleis op de Dam op televisie te zien en ons klaar te maken voor de inhuldiging. Inmiddels begonnen de schepen zich ook al op het IJ te verzamelen voor de Koningsvaart later op de dag. Snel daarna moesten alle Kamerleden en hun gasten zich verzamelen om daarna met bussen naar het Paleis op de Dam te vertrekken. Hier werden de Kamerleden ook gescheiden van hun gasten, die ze met uitzondering van een glimp in de Nieuwe Kerk pas weer tegen zessen terug zien.

In het Paleis op de Dam was het weer een kwestie van wachten voordat we ons moesten opstellen voor de cortege, om onder de visnetten door naar de Nieuwe Kerk te lopen. Nadat alle Koninklijke gasten en Koninklijke familie ook een plekje hadden gekregen begon de vergadering van de Verenigde Staten Generaal (Eerste en Tweede Kamer). Mooi was het om het gejuich in de Nieuwe Kerk al te horen toen Willem Alexander en Maxima het Paleis verlieten. Na de toespraak en de eed van de nieuwe koning, was het de tijd om de eed of gelofte af te leggen door de Kamerleden. Toch een zeer speciaal moment.

Na de formaliteiten in de Nieuwe Kerk was er een receptie in het Paleis op de Dam, waarbij ook de Koninklijke familie acte de presence gaf en zich tussen alle gasten begaf. Geen stijve rij of iets dergelijks, maar informeel en uitermate benaderbaar. Aan het eind van de receptie was de pijn in de voeten behoorlijk te voelen. Dus tijd om terug te gaan naar het hotel. Even de voeten ontlasten en omkleden in het hotel voor het feest van die avond. Tegelijkertijd konden we het zingen van het Koningslied en het begin van de Koningsvaart op televisie volgen. Het einde van de Koningsvaart was bij het Muziekgebouw aan ’t IJ. Mooi om de aankomst te zien van het Koninklijk paar, en ook bijzonder de fly by van de F16’s van Vliegbasis Leeuwarden.

In het Muziekgebouw aan ’t IJ was er na de Koningsvaart een souper en na de speech van minister-president Mark Rutte ook een DJ en dus dansen. Rond 1 uur was het tijd om deze mooie en bijzondere dag af te sluiten, en moe maar voldaan, zoals ze altijd zo mooi zeggen, weer terug te rijden naar Leeuwarden.