Gastcollege NHL, Palestijnse rekenkamer en Oerol

Van start in Leeuwarden zelf, een gastcollege aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL) over financieel toezicht. Het was een gastcollege voor accountancy en bedrijfseconomie studenten. Leuk om te doen! Aansluitend snel naar Den Haag voor een rondetafelgesprek over accountancy dat de PvdA had georganiseerd. Goed om uit de praktijk van de accountants, wetenschap en toezicht te horen hoe er tegen de ontwikkelingen in de accountancy wordt aangekeken. 's Avonds naar een Politiek Café georganiseerd door collega Pieter Duisenburg over corporate governance. Een duur woord voor goed bestuur. Mijntje Lückerath (hoogleraar corporate governance aan de business universiteit Nyenrode) hield een inleiding. Boeiend onderwerp dat in alle sectoren weer terug komt, zoals banken, accountancy, onderwijs, corporaties. En erg in de belangstelling staat na debacles bij Vestia (corporatie) en Amarantis (onderwijs).

Het was weer de gebruikelijke indeling van een dinsdag in de Tweede Kamer. Tussendoor mijn collega Karin Straus nog bijgesproken over de decentralisatie van de kerndoelen Fries in het onderwijs. Binnenkort wordt deze wet behandeld, en vanuit het Steatekomitee Frysk was ik in het verleden ook bij betrokken bij de lobby vanuit Provinciale Staten van Fryslân.

Op woensdag een bijzonder begin van de dag, de commissie Rijksuitgaven ontvangt een delegatie van de Palestijnse Rekenkamer. Aansluitend gesprekken met de Nederlandse Vereniging Banken (o.a. over eed, tuchtrecht, zorgplicht) en het Nederlands Instituut Bank-, Verzekerings- en Effectenbedrijf (over examens in de financiële sector). Eind van de middag is het symposium van het Verbond van Verzekeraars in de Van Nellefabriek in Rotterdam.

Samen met enkele VVD-collega's donderdagochtend eerste in gesprek met mensen uit de vastgoedbranche in Groningen, over onder meer kredietverlening, banken en faillissementsrecht. 's Middags samen met collega Betty de Boer een gesprek met de NS directie over de Fyra, en voor mij dan vooral de gevolgen van dit dossier voor de staatsdeelneming NS. De dag wordt afgerond met het afscheid van de lobbyist Henk Postma in Nieuwspoort. Henk Postma was meer dan 11 jaar lang de lobbyist (handelsreiziger in standpunten) voor het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).

Op vrijdag is de opening van het Oerol Festival op Terschelling. Na veel gehaast door het verkeer, de drukte in Harlingen en de volle parkeerterreinen, toch nog op tijd de watertaxi gehaald voor de opening van het Oerol Festival. Erg leuk om mee te maken, en goed om weer zoveel bekenden te treffen en bij te praten. Ook nog even langs geweest bij Ally Wiegman van de VVD Terschelling in Baaiduinen, om daarna de nachtboot terug naar Harlingen te nemen om 1 uur 's nachts.