Friese Ambassade, Prinsjesdag, trekker rijden en stemmen

In Den Haag is de week van Prinsjesdag de hele week een tijdelijke Friese Ambassade. Op zondag vindt de officiële opening plaats. Een leuk initiatief met de rest van de week veel inhoudelijke onderwerpen, zoals economie, water, openbaar vervoer en krimp. Op zondagavond weer terug naar Leeuwarden om mem op te halen, zij gaat op dinsdag mee naar Prinsjesdag. Fantastisch om op de derde dinsdag van september de allereerste troonrede van Koning Willem Alexander mee te maken in de ridderzaal. Er gaat natuurlijk behoorlijk wat tijd zitten in de voorbereiding, want ja, wat trek je aan en welk hoedje wordt het? Mijn keuze viel weer op de Leeuwarder ontwerpster Moniek Miedema. Dat was goed bevallen bij de inhuldiging. Ook de hoed was van haar hand, en had de vorm van een pompeblêd. Gelet op alle reacties was het een succes! Na de troonrede, natuurlijk ook aanwezig bij het aanbieden van het koffertje met de Miljoenennota in de Tweede Kamer, en daarna snel door voor het debat van Friese Kamerleden voor Omrop Fryslân over de Miljoenennota in de Friese Ambassade. Tijdens het debat logischerwijs veel aandacht voor de plannen met de Vliegbasis Leeuwarden. Ook ik maak me zorgen om de werkgelegenheid. De Vliegbasis blijft open, dat is positief, maar er verdwijnen wel taken. De gevolgen zijn nog niet helemaal duidelijk, de plannen moeten nog uitgewerkt worden. Dus alert blijven! Er is ook goed nieuws, het kabinet presenteert een pakket maatregelen om de kredietverlening aan het MKB op gang te houden. En dat is goed in deze tijd, waarin het MKB moeilijk krediet kan krijgen bij de banken. De vermoeiende, maar ontzettend leuke dag, wordt afgesloten met de VVD Prinsjesdagborrel. De eerste Prinsjesdag zit er voor mij op.

Op donderdag naar een bijeenkomst op de Friese Ambassade, helaas kan ik vanwege stemmingen niet aanwezig zijn bij de bijeenkomst over krimp. Als alternatief naar de bijeenkomst over openbaar vervoer en landbouwverkeer. Met de elektrische bus, die normaal op Schiermonnikoog rijdt, van het Binnenhof naar de Friese Ambassade. In de ambassade informatie en discussie en aansluitend zelf trekker rijden in Den Haag. Dat geeft echt een goede indruk hoe lastig het rijden is met zo’n grote trekken in druk verkeer. Donderdagmiddag wordt er gestemd over de vorige week ingediende amendementen en moties. Dit keer ook een amendement en twee moties van mij. Ze halen het alle drie ruimschoots. Een mooi resultaat!

Donderdagavond is de vergadering van de VVD Leeuwarden waarin de kandidatenlijst voor de herindelingsverkiezingen in november wordt vastgesteld. Ik ben gekozen als lijstduwer. Mooi om zo de VVD in Leeuwarden te kunnen ondersteunen. Zin in de verkiezingscampagne!

Deze lange, maar boeiende week wordt afgesloten met een werkbezoek aan de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam met de vaste Kamercommissie over onder meer zorgplicht, accountants en hypotheekrente.