Wahlparty, Urenco, Algemene Politieke Beschouwingen, rijksbanen

De week is van zondag tot en met zaterdag vol. Dit keer al op zondag vertrek naar Den Haag. Zondag vinden de verkiezingen in Duitsland plaats. En er is een Wahlparty georganiseerd in Nieuwspoort om de eerste uitslagen om 6 uur binnen te zien komen. Als lid van de contactgroep Duitsland wil je daar natuurlijk bij zijn. Angela Merkel (CDU) wint, maar de liberale FDP haalt de kiesdrempel van 5% niet. Vreselijk jammer. Raar ook hoe groot het verschil in Duitsland en Nederland is als het gaat om liberale partijen.

Op maandag naar Almelo voor een werkbezoek aan Urenco. Urenco is een staatsdeelneming. Nederland heeft 1/3 van de aandelen. Engeland ook, net als Eon/RWE (Duitsland). Urenco verrijkt uranium voor kerncentrales. Engeland wil de aandelen verkopen en daarom heeft minister Dijsselbloem aangegeven dat ook te willen onderzoeken voor de Nederlandse aandelen. Goed om ter plekke te kijken bij het bedrijf en te horen hoe het bedrijf en de gemeente daar naar kijken.

De dinsdag is de gebruikelijke volle dag, met als “toetje” de technische briefing voor het Belastingplan 2014. Goed om geïnformeerd te worden door het ministerie. Ik ben tweede woordvoerder belastingen, dus belangrijk om dit ook te volgen.

Op woensdag en donderdag de algemene politieke beschouwingen. Een boeiende vergadering, die Halbe Zijlstra later een egeltjesdans zou noemen. En dat was het ook. Het wordt vervolgd, want de coalitie- en oppositiepartijen gaan weer onderhandelend. De financiële algemene beschouwingen worden daarom een week uitgesteld. Tijdens de vergadering toch ook tijd om stukken te lezen. Verder niet veel tijd voor andere afspraken. Tussendoor nog wel een kort overleg van Noordelijke kamerleden met de gemeente Assen over het dichtgaan van de kazerne daar.

De vergadering eindigt laat, dus pas op vrijdag naar Leeuwarden. In het provinciehuis in Leeuwarden op vrijdag naar het Noordelijk Convent, het overleg van de Noordelijke bestuurders (provincies en grote gemeenten) en de Noordelijke Kamerleden. Belangrijk onderwerp de gevolgen van de defensieplannen op de werkgelegenheid in Assen en Leeuwarden. Op vrijdag komt ook het bericht dat het Kabinet voor de rijksdiensten in Leeuwarden minder arbeidsplaatsen schrapt. Goed dat er gewerkt wordt aan een kleine overheid, met minder ambtenaren, maar ook goed dat er aandacht is voor de verdeling over het land. Dit op basis van een motie van o.a. PvdA en VVD in de Tweede Kamer. Erg blij met dit positieve nieuws, want ik ben er druk mee bezig geweest. Met resultaat. Ook zaterdag nog weer op pad voor de partij, dit keer de VVD Partijraad over de Miljoenennota in Maarssen, dus weer aardig wat kilometers gemaakt met een rondje IJsselmeer. Op zondag weer de volgende week voorbereiden.