Comptabiliteitswet, Libor en herindelingverkiezingen

Op zondag al naar Den Haag, want op maandag een ronde tafel over de modernisering van de Comptabiliteitswet. Een zeer nuttig en informatief rondetafelgesprek over deze vaak taaie kost. ’s Avonds lekker ontspannen met een avondje uit eten met Arno Brok in Dordrecht.

De dinsdag is hectisch als altijd. Naast alle vaste afspraken, ook een gesprek met de EVT. Eén van de aanbieders van de veerdienst Harlingen – Terschelling. Binnenkort vindt er een overleg plaats over de zogenoemde veerbotenoorlog tussen EVT en Doeksen. ’s Avonds opname van een item in RTL Nieuws voor de ochtenduitzending over het Libor-schandaal bij de Rabobank.

Woensdag een spannende dag, want het is de dag van de herindelingsverkiezingen in onder andere Fryslân (in Leeuwarden, Heerenveen en De Friese Meren). Maar het Tweede Kamer werk gaat gewoon met een algemeen overleg over het Libor-schandaal. De VVD wil dat het sjoemelen met rentetarieven apart wordt opgenomen in het Wetboek van Strafrecht. De huidige wetten bieden onvoldoende mogelijkheden en moeten worden aangepast. Manipulatie van tarieven of rentes is op dit moment nog niet strafrechtelijk vervolgbaar. De VVD wil het makkelijker maken voor het OM om ook strafrechtelijk te kunnen vervolgen. Rabobank heeft met het Nederlandse OM een schikking getroffen van 70 miljoen euro. De totale boete bedraagt 774 miljoen euro. Wat er nu gedaan wordt is dat de Rabobank deze boete ten laste brengt van de winst, met als gevolg dat de bank in Nederland minder vennootschapsbelasting hoeft te betalen. Dat vind ik absurd en onacceptabel. Het is niet uit te leggen dat zo'n zaak de belastingbetaler uiteindelijk geld kost. Naast het strafbaar laten stellen van de schuldigen wil ik ook dat wordt geregeld dat schikkingen en boetes niet meer kunnen worden afgetrokken van de belasting. Over dit onderwerp ’s avonds ook nog een opname voor PowNews van die avond.

’s Avonds thuis de uitslagen van de herindelingverkiezingen volgen. De VVD doet het redelijk, alhoewel je natuurlijk altijd hoopt op meer. Er moeten op dit moment moeilijke en vaak pijnlijke beslissingen genomen worden die mensen direct raken. En dat merk je in verkiezingen. In De Friese Meren en Heerenveen behoudt de VVD haar zetelaantal. In Leeuwarden verliest de VVD een raadszetel, terwijl het aantal raadszetels in totaal toenam van 37 naar 39 door de herindeling met Boarnsterhim. Ontzettend jammer, zeker om er met zoveel enthousiasme een campagne is neer gezet door iedereen.

Op donderdag een rommelige dag met veel contact met VVD-ers in de herindelinggemeenten. Tussendoor ook overleg over kredietunies. Volgende week is er een algemeen overleg over kredietverlening en dan zal dat zeker een onderwerp zijn. Midden in de avondstip terug naar Fryslân voor de Algemene Ledenvergadering van de VVD Smallingerland om daar samen met VVD-collega Anne Wil Lucas de afdeling bij te praten over alle Haagse perikelen en plannen.