Comptabiliteitswet, Serious Request en kerst(reces)

 

Al vroeg naar Den Haag, op zondag want op maandag een notaoverleg over de Hoofdlijnennotitie Modernisering Comptabiliteitswet. De Comptabiliteitswet gaat over een belangrijk recht van de Staten Generaal, namelijk het budgetrecht. Versterking van het beheer, de controle en de verantwoording van uitgegeven belastinggeld is belangrijk voor de VVD. Tijdens het overleg heb ik gepleit voor het behoud van de vaste verantwoordingsdag. Deze dag stond al te boek als het onbekende broertje van Prinsjesdag, maar nu staat het voortbestaan van de dag in zijn geheel ter discussie. Onbegrijpelijk, zo vindt de VVD. Begrotingsdiscipline staat, zeker nu, hoog in het vaandel. Het afleggen van verantwoording is daar een wezenlijk onderdeel van. Dit geijkte moment, waarop het kabinet met de billen bloot gaat ten overstaan van de Tweede Kamer en het volk, moet dan ook behouden blijven. De VVD wil daarnaast ook dat de horizonbepaling voor subsidies in de wet wordt opgenomen. Dit houdt in dat subsidie-regelingen automatisch na 5 jaar vervallen tenzij de Tweede Kamer anders besluit op basis van een evaluatie. Aansluitend aan het nota-overleg fractie, die is verschoven van de dinsdag naar de maandag, want traditioneel is op de maandag voor het kerstreces het altijd gezellige kerstdiner van de VVD.

 

Op dinsdag toch vroeg op, want afgesproken om de fietsers die fietsen van het Binnenhof naar Leeuwarden voor Serious Request uit te zwaaien voor de Ridderzaal. Het Glazen Huis staat dit jaar in Leeuwarden. Het was slecht weer met regen, maar dat weerhield de fietsers natuurlijk niet. Vandaag waren ook een paar Vlielanders op bezoek naar aanleiding van de fund raising op Terschelling, dus gezellig gegeten in Nieuwspoort. ’s Avonds is ook het debat over het Woonakkoord en de verhuurdersheffing in de Eerste Kamer. Spannend, omdat senator Adri Duyvestein mogelijk zou tegen stemmen. Rond twaalven is duidelijk dat het voorstel het gaat halen in de Eerste Kamer.

 

Op woensdag wordt er ook een pensioenakkoord bereikt tussen VVD/PvdA en D66/CU/SGP. Weer een stap in het proces om financieel orde op zaken te stellen en hervormingen door te voeren. Op woensdag ook een overleg met accountantskantoor KPMG. Verder is er in februari een debat over de kabinetsvisie Nederlandse bankensector. Voorafgaand daaraan vindt vaak nog een schriftelijke inbreng plaats, dan kan je vragen stellen over het stuk. Voor het debat op 6 februari a.s. moest vandaag de inbreng ingeleverd worden.

 

De volgende dag een opname voor de zendtijd voor politieke partijen op de radio. Leuk om te doen! De uitzending is pas op 4 januari a.s.. Tussen de middag een lunch met de Duitse ambassadeur op zijn residentie in Den Haag, om bij te praten over allerlei onderwerpen die Nederland en Duitsland gemeen hebben en raken. Dit jaar zijn de stemmingen voor het kerstreces extreem vroeg. Vorig jaar moest er nog gestemd worden tot 3 uur ’s nachts. Dit keer wordt er al gestemd om half 7 ’s avonds. Dus heerlijk vroeg klaar en tijd om nog even gezellig te borrelen en te eten met collega’s voordat het kerstreces begint.

 

Op vrijdag “driving home for X-mas”. Heerlijk om weer even wat meer tijd te hebben voor vrienden en familie. In Leeuwarden staat dit jaar het Glazen Huis voor Serious Request, dus het is lekker gezellig in de stad. Op zondag toch ook nog even naar de uitzending van Omrop Fryslân radio voor teruglik op 2013 en vooruit kijken naar 2014 met PvdA-collega Jacques Monasch en D66-collega Magda Berndsen.