Brinks, mastercard, commissie Frijns en ledendag

De week begint met een ritje naar het Brabantse land. Met het oog op het debat over betalingsverkeer breng ik ook een werkbezoek aan de geldtelcentrale van Brinks. Het is een zwaar beveiligd pand met zware en hoge hekken en veel camera’s. Dat al die beveiliging nodig is, blijkt wel uit de overvallen met grof geweld die soms plaats vinden. Hier gaan alle auto’s met briefgeld naar toe om geteld te worden en weer verdeeld te worden over geldautomaten. Mooi om te zien hoe hier al het geld dat niet meer geschikt is voor de geldautomaten eruit wordt gehaald en ook vals geld. Verbazingwekkend om te zien hoeveel briefjes van 200 en 500 euro er toch nog in omloop zijn, terwijl je die in de dagelijkse praktijk eigenlijk niet tegen komt. Maar het werkbezoek richt zich natuurlijk vooral op de toekomst van cash-geld, de ontwikkelingen rondom geldautomaten en het betalingsverkeer in brede zin.

Op dinsdag naast alle reguliere zaken ook een kennismaking met de nieuwe Britse ambassadeur Sir Geoffrey Adams, omdat ik in de contactgroep Groot-Brittanië van de Tweede Kamer zit. Het is ook leuk om over de financiële sector in Engeland te kunnen praten en meer informatie te kunnen krijgen. Op woensdag verschillende afspraken waaronder die met VNO/NCW/MKB over de kredietverlening in Nederland. Er zijn met name zorgen over de kredietverlening aan het MKB, zeker ook wanneer de economie weer gaat aantrekken en de kredietbehoefte zal toenemen. En met het oog op het debat over het betalingsverkeer ook nog een gesprek met Mastercard, met name over de nieuwe Europese richtlijnen die geagendeerd staan over de interbancaire vergoedingen voor debetkaarten en kredietkaarten.

Op donderdag verschijnt het rapport van de Commissie Frijns, ofwel Evaluatiecommissie Nationalisatie SNS Reaal. Het is een lijvig rapport van meer dan 400 pagina’s, en dan toch altijd (en ook logisch) de vraag voor een eerste reactie van de media direct na de presentatie van het rapport. Het is een duidelijk en kritisch rapport over de nationalisatie van SNS en de aanloop daar naartoe. Het toezicht van DNB, in die tijd, is veel te licht geweest eigenlijk kan gezegd worden dat het gefaald heeft. Er is toen niet daadkrachtig genoeg opgetreden en te lichtvaardig gedacht over de toestanden in de financiële sector. Wat mij ook opvalt is dat er destijds geen goede voorwaarden zijn gesteld aan staatssteun, terwijl er was toegezegd aan de Tweede Kamer dat er schoon schip zou worden gemaakt bij de bedrijven die staatssteun kregen. De keuze voor de nationalisatie is echter wel goed te verdedigen, volgens het rapport. Tijdens de Regeling van Werkzaamheden op donderdag is er terecht ook direct een debat aangevraagd.

Gelukkig die dag ook nog tijd kunnen maken voor mijn al geplande afspraken. Allereerst een technische briefing over de Europese Richtlijn Financiële Benchmarks, niet geheel onbelangrijk na alle gedoe rondom de financiële benchmark Libor. ’s Middags samen met VVD-college Anne Wil Lucas een gesprek met een initiatiefnemer van alternatieve financieringsvormen, zoals crowdfunding en andere rivate investeerders. En een gesprek samen met enkele VVD-collega’s met de heer Hartman van de KLM, één van de bedrijven waar de Nederlandse Staat nog aandelen in heeft.

Aangezien de VVD ledendag op zaterdag al vroeg begint, alvast vrijdagavond weer naar het Haagse rijden. De ledendag is altijd leuk, VVD-leden kunnen dan een kijkje achter de schermen krijgen met bijvoorbeeld een uitgebreide rondleiding door het Tweede Kamergebouw door de kamerleden. Dit jaar was er ook een nieuwe activiteit in de plenaire zaal met een simulatie van een debat in de Tweede Kamer. Dat het een geslaagde dag was, bleek wel uit de enthousiaste reactie van alle mensen.