Bezoek Koning en Koningin, veerbotenoorlog, Waddeneilanden

IMG 5533

Een bijzondere week, want op 1 april (geen grap) mocht ik samen met een aantal Kamerleden een bezoek brengen aan Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima op Paleis Noordeinde. Bijzonder natuurlijk. Over het gesprek mag ik natuurlijk niets zeggen. Het Boekestijntje een paar jaar gelden heeft geleid tot het vertrek van VVD-Kamerlid Arend-Jan Boekestijn.

Op woensdag overleg over de verkiezingscampagne voor de Europese verkiezingen die binnenkort van start gaat en een gesprek met PWC met het oog op het algemeen overleg over accountancy dat in mei plaats vindt. Daarnaast ook de procedurevergadering I&M, want daar staan een aantal stukken op de agenda over de veerbotenoorlog, omdat vorige week duidelijk is geworden dat er geen overstemming is bereikt met Doeksen en EVT.

De VVD heeft in de procedurevergadering voorgesteld om een aanvullende brief van staatssecretaris Mansveld te vragen met meer informatie. Want wat de VVD betreft moeten Doeksen en EVT hun verantwoordelijkheid nemen en snel en gezamenlijk tot een werkbare oplossing komen voor beide eilanden. Het draait niet om deze vervoerders, maar om de eilanders en de ondernemers op de Wadden. Bezuinigen op de dienstverlening is de allerlaatste uitweg, eerst moet gesneden worden in de eigen kosten van deze partijen. Degenen die afhankelijk zijn van het vervoer lijden onder deze kwestie. Zeker voor Vlieland die part nog deel heeft aan de problematiek is dit zuur. De versobering van de dienstregeling voor Vlieland is dan ook onbegrijpelijk.

De VVD wilde daarom weten welke oplossingen er allemaal bekeken zijn, naast de overname van EVT door Doeksen, waarom er nu gekozen werd voor versobering van de dienstregeling en niet naar efficiencymaatregelen die de dienstverlening niet treffen en of de staatssecretaris bereid was extern onafhankelijk te laten kijken naar efficiencymaatregelen en de bedrijfsvoering en naar de cijfers van Doeksen.

Op donderdag en vrijdag brengt de vaste Kamercommissie Binnenlandse Zaken een werkbezoek aan de Waddeneilanden, dit keer Vlieland en Terschelling. Tijdens het werkbezoek natuurlijk aandacht voor de veerbotenoorlog. De burgemeesters van Vlieland en Terschelling zijn donderdag niet aanwezig, omdat ze nog aan het onderhandelen zijn. Tegen 11 uur 's avonds komt het bericht dat de partijen eruit zijn. EVT wordt overgenomen door Doeksen en de Staat betaalt daarnaast 9 miljoen euro. Het is mooi dat er duidelijkheid is voor de eilanders en de ondernemers op de eilanden in deze langslepende kwesties. Maar er ligt met deze deal van Mansveld nu ook een grote verantwoordelijkheid bij Doeksen om kwaliteit te leveren. De VVD heeft echter nog wel degelijk een aantal vragen, met name over de onderbouwing van de bijdrage van 9 miljoen euro. Maar dat kan tijdens een al gepland algemeen overleg over de waddenveren.

Het werkbezoek start op donderdag op Vlieland en op vrijdag gaan we met de watertaxi van Vlieland naar Terschelling. De burgemeesters van Texel, Ameland en Schiermonnikoog zijn ook aanwezig. Het werkbezoek staat verder in het teken van onder meer ouderenzorg, jongeren, huisvesting en hoe generieke wet- en regelgeving soms niet passend is voor de Waddeneilanden. Het tegeltje op mijn werkkamer zegt het eigenlijk goed: Veel regels zijn bedacht omdat ze op de wal iets niet goed doen. Al met al een informatief bezoek en goed om ook weer gezamenlijk met alle Waddeneilanden te spreken over de kansen.