Hannover Messe, accountancy, nearshore windparken en kadertraining

In 2014 is Nederland partnerland op de Hannover Messe. Daarom heeft de Contactgroep Duitsland van de Tweede Kamer besloten om in te gaan op een uitnodiging van FME voor een bezoek aan de Hannover Messe. Het is wereldwijd de belangrijkste industriebeurs. Duitsland is het belangrijkste handelsland voor Nederland. Dus een mooie gelegenheid voor Nederlandse bedrijven om zich daar te presenteren. Wij vertrekken ’s ochtends vroeg vanaf Rotterdam The Hague Airport naar Hannover. Om 9 uur zijn we bij de opening van de Hannover Messe door Mark Rutte en Angela Merkel. Daarna door naar de Business Summit The Future of Industry die wordt georganiseerd door FME. En ’s middag nog bij een groot aantal Nederlandse bedrijven langs op de beurs in één van de vele hallen, waaronder Gasunie en Machinefabriek Van der Ploeg (Leeuwarden). De bedrijven zijn allemaal enthousiast over de Hannover Messe, vooral de positieve bijdrage van Mark Rutte en Ineke Dezentjé (FME) op deze beurs. Mooie reclame voor Nederland en de Nederlandse industrie. Aan het begin van de avond vliegen we na een zeer geslaagd bezoek terug naar Nederland, waar het noodweer is, dus met een lekker onrustige daling en landing.

In mei is er een algemeen overleg over accountancy, naast gesprekken met accountants is het ook belangrijk om met andere partijen te praten, zoals de aandeelhouders. Daarom dus deze week ook gesprekken met Eumedion (belangenbehartiger van institutionele beleggers) en VEB (vereniging van effecten bezitters). Het is belangrijk dat aandeelhouders voldoende goede informatie krijgen, en dat er meer transparantie komt, zodat zij ook goede beslissingen kunnen nemen. Deze week ook nog overleg met de Dutch Fund and Asset Management Association, kortweg DUFAS. DUFAS is een belangenvereniging van in Nederland werkzame vermogensbeheerders en beleggingsinstellingen. DUFAS zelf is geen beleggingsfonds, maar een Nederlandse brancheorganisatie van en voor professionele vermogensbeheerders. Daarbij kan je denken aan verzekeraars, banken en pensioenfondsen.

Op donderdag is het de Dag van de Duitse taal. Een goed initiatief, want Duitsland is de belangrijkste handelspartner van Nederland, maar er wordt steeds minder (goed) Duits gesproken in Nederland en dat is voor het bedrijfsleven een slechte ontwikkeling. Op deze dag dient toevallig collega Karin Strauss ook een motie in over extra aandacht voor Duits op de MBO’s. Een goede zaak!

Binnenkort neemt het Kabinet een beslissing over de zoekgebieden voor nearshore windparken (binnen de 12 mijlszone). Hier is veel weerstand tegen in de kustgemeenten langs de Hollandse en Zeeuwse kust, maar ook op de Waddeneilanden. Er is namelijk ook een zoekgebied boven Ameland en Schiermonnikoog. Vandaar dat ik ook aanwezig ben bij een werkbezoek aan Noordwijk en Zandvoort van der Kamercommissie I&M ter voorbereiding op het debat. Er wordt informatie gegeven vanuit allerlei hoeken, voor- en tegenstanders, zoals de gemeenten, Gastvrij Nederland, KIMO, Eneco, Waddenvereniging. Ook de gemeenten Ameland en Schiermonnikoog zijn aanwezig. Daarna volgt er een strandrit met hindernissen (twee keer vast in het zand!) van Noordwijk naar Zandvoort, waar bewoners, vissers en strandpaviljoenhouders hun mening geven en enkele duizenden handtekeningen worden overhandigd. Een informatief, maar ook leuk werkbezoek. De VVD is kritisch over de nearshore windparken en zal vooral ook kijken naar draagvlak en naar de economische effecten.

Als toetje op zaterdag nog naar Breukelen voor de beoordeling van deelnemers aan de Kadertraining van de VVD. Altijd leuk om met nieuw talent aan de slag te gaan. Dit keer via een simulatiespel gemeenteraad. De aanwezige Kamerleden beoordelen de deelnemers op verschillende aspecten, zoals argumentatietechniek, sociale vaardigheden, persoonlijke presentatie, spreekvaardigheid en politiek inhoudelijk kennis. De middag met weer een enthousiaste groep nieuw VVD talent wordt afgesloten met een discussie met Mark Rutte. En dat is natuurlijk altijd leuk en interessant.