Ambassadeurs, KLM, Wadden, crowdfunding en VVD ledendag

Eén keer per jaar zijn alle ambassadeurs van Nederland terug in Nederland voor een ambassadeursconferentie. Tijdens die ambassadeursconferentie zijn er over verschillende thema’s ook gesprekken tussen Tweede Kamerleden en de ambassadeurs. De Kamercommissie Financiën praat natuurlijk over financieel-economische thema’s. Goed om te weten en te horen hoe vanuit andere landen over de hele wereld aangekeken wordt tegen bijvoorbeeld Nederland, de Europese economie, de euro en alle ontwikkelingen op dat front.

Deze week ook een debat over KLM naar aanleiding van berichten dat Air France een greep in de kas doet. Een debat dat ik als woordvoerder staatsdeelnemingen (waaronder KLM) natuurlijk volg. KLM is belangrijk voor de economie van Nederland en als vestigingsplaats. Als particuliere werkgever in Nederland (27.000 voltijdbanen), maar ook voor de mainport Schiphol (290.000 voltijdbanen). Air France en KLM staan voor een grote uitdaging een passende strategie te vinden op de toenemende internationale concurrentie en de druk die hieruit voortvloeit op de financiële resultaten. Dat is natuurlijk primair de taak van het bedrijf zelf. Voor de economie van Nederland is het belangrijk dat KLM als bedrijf natuurlijk de ruimte en mogelijkheid krijgt om op een goede manier te functioneren en te werken aan haar toekomst. Daarbij hoort ook ruimte om te investeren. De VVD wil dus geen beknellende, onnodige regelgeving die het bedrijf verder beperkt. Daarom is het wel belangrijk dat de Tweede Kamer daarover debatteert en een signaal afgeeft . En uitspreekt dat de regering (met inachtneming van ieders rol) zich richting de top van Air France KLM en de Franse regering uitspreekt voor behoud van de financiële zelfstandigheid van KLM.

Door het debat (én stemmingen) kon ik helaas niet naar het VVD Ondernemersevent, want financiering is een belangrijk punt voor ondernemers. Het VVD Ondernemersevent met Mark Rutte was een groot succes, en ik hoop dan ook dat de kameragenda het de volgende keer wel toe laat dat ik er bij ben! Volgende week staan er twee debatten op de rol, één over de Waddenzee en één over kredietverlening. Ter voorbereiding van het algemeen overleg Waddenzee afspraken met de Wadvaarders over snelvaren op het Wad en met Rederij Noordgat over afspraken tussen bergers, KNRM en Kustwacht over het redden en bergen op Waddenzee, want er staat een grote hoeveelheid onderwerpen op de agenda. Voor het algemeen overleg kredietverlening ter voorbereiding nog een gesprek over crowdfunding. Er ligt eindelijk op verzoek van de VVD een rapport om de belemmeringen weg te nemen, zodat het alternatieve financieringsvorm voor het MKB verder kan groeien.

Op zaterdag weer naar Den Haag voor de VVD-ledendag. Leuk om allemaal betrokken VVD-leden een kijkje achter de schermen van de Tweede Kamer te geven. Dit keer doe ik 2 keer een rondleiding door de Tweede Kamer en begeleid de leden 1 keer tijdens het Tweede Kamer simulatiespel in de plenaire zaal, waar iedereen zelf in debat mag.