Heel veel ABN AMRO en sollicitatiegesprekken

De hele week is eigenlijk doorspekt van ABN AMRO en dus druk met media. De ontwikkelingen volgen zich in rap tempo op. Op zaterdag publiceert Het Financieele Dagblad over een uitgelekte brief van De Nederlandsche Bank over ABN AMRO waaruit zou blijken dat ze onvoldoende doen aan anti-corruptie. Op zondag zien de leden van Raad van Bestuur af van de eerder bekend geworden salarisverhoging. Deze salarisverhoging was volgens de VVD slecht uit te leggen. Er was veel onrust, in het land, maar zeker ook bij de bankmedewerkers die al jaren op de nullijn staan. Het is goed dat de leden van de Raad van Bestuur hebben geluisterd naar de signalen vanuit de maatschappij en naar medewerkers van de bank. De VVD vindt het een verstandig besluit van de Raad van Bestuur. Op maandagochtend vroeg op Radio 1 om een reactie te geven op de laatste ontwikkelingen.

Op dinsdag volgt er een tweede publicatie in Het Financieele Dagblad uit dezelfde uitgelekte brief dat de maatregelen gericht op handel met voorkennis en belangenverstrengeling onvoldoende zouden zijn. Op dinsdag wordt natuurlijk bij de Regeling van Werkzaamheden een debat aangevraagd over ABN AMRO. Dat wordt uiteindelijk op verzoek van de VVD snel gepland voor volgende week donderdag. Tijdens een ingelaste procedurevergadering wordt op verzoek van enkele oppositiepartijen een voorstel gedaan voor het houden van een hoorzitting over beloningen in de financiële sector.

Op woensdag wordt op een wederom extra ingelaste procedurevergadering uiteindelijk besloten tot het organiseren van een rondetafel met onder andere enkele leden van de Raad van Commissarissen van enkele financiële instellingen volgende week dinsdag. De antwoorden op de vragen over de salarisverhoging van ABN AMRO zijn woensdag ook binnen gekomen. Ondertussen is een commissaris van ABN AMRO opgestapt. Kort daarvoor heeft hij een interview gegeven waarin hij aangeeft dat in 2014 is afgesproken dat Dijsselbloem de salarisverhoging zou verdedigen. Ook lekt de briefwisseling uit tussen ABN AMRO en Financiën over de salarisverhoging. Op woensdag een reactie opnemen voor RTL Nieuws. De VVD wil in ieder geval nog uitleg van Dijsselbloem over het feit dat hij zegt dat hij de salarisverhoging slecht uit kan leggen, maar het wel zou verdedigen en de VVD wil nog weten waarom dit hele proces zo ontspoort heeft kunnen ontsporen. Op woensdag verder de vragen inleveren voor het schriftelijk overleg over ABN AMRO.

Tussen al deze zaken door ook nog tijd voor een aantal al geplande afspraken, zoals overleg over het Waddenfonds en overleg met de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (private equity), een technische briefing van het CPB over zorgkeuzes in kaart, overleg met de Rabobank over hypotheken in relatie tot flexibilisering van de arbeidsmarkt en met Alex Brenninkmeijer (lid van de Europese Rekenkamer).

Op korte termijn vertrekt mijn persoonlijk medewerker, die een leuke nieuwe baan heeft gekregen. Maar daardoor moet ik natuurlijk op zoek naar een nieuwe persoonlijk medewerker. Een persoonlijk medewerker is eigenlijk de rechterhand van een Tweede Kamerlid, die je dus niet kan missen. Daarom deze week ook een aantal sollicitatiegesprekken met mogelijke kandidaten. Leuk om te doen, want het zijn bijna zonder uitzondering jonge, enthousiaste kandidaten die ambitieus zijn en allemaal interesse hebben in politiek.