FFP, Griekenland en Algemene Rekenkamer

 Van start met een werkbezoek aan de Federatie Financieel Planners. Het doel is onder andere om in de praktijk te zien wat de toegevoegde waarde van financiële planning voor consumenten. Het was een bezoek aan financieel planner Lyncs in Amersfoort met een simulatiegesprek met een gecertificeerd financieel planner, hoe de kennismaking en intake als eerste stappen van een financieel plan verlopen. Mensen hebben vaak weinig aandacht voor hun eigen financiële toekomst, vanwege gebrek aan informatie, kennis of uit gemakzucht. De VVD vindt het belangrijk dat mensen hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Adviseurs kunnen daarbij  een belangrijke ondersteunende rol vervullen. Goed om in de praktijk te zien hoe financieel planners dat invullen.

Deze week ook VVD-collega Mark Harbers vervangen tijdens het algemeen overleg Ecofin/Eurogroup. Belangrijkste onderwerp is Griekenland. Het zou logisch zijn dat tijdens deze Eurogroep-vergadering een volledig pakket ter tafel te hebben met een toets van de Trojka daarop. Dat is niet gelukt, integendeel. De Griekse regering blijft nog steeds de houding innemen dat ze vindt dat Europa een probleem heeft en niet Griekenland. De terugbetaling aan het IMF van begin april heeft men nog net kunnen bolwerken, door het geld bij elkaar te schrapen bij lagere overheden en pensioenfondsen en alle uitgaven te bevriezen. Daarnaast blijft Griekenland rookgordijnen opwerpen over wat ze wel en vooral niet willen hervormen en stellen ze idiote eisen voor Duitse herstelbetalingen. Niet de manier waarop je vrienden maakt, en zeker niet als de Eurozone zo ongeveer de laatste instantie is waarop je nog een beroep kunt doen. In dat opzicht is het wonderlijk dat de minister in de kranten van de Persdienst zei dat hij nog steeds positief is over de Griekse kwestie. “Als er nu geconcentreerd gewerkt wordt, moet er een oplossing kunnen komen”, zei hij. Ja, dat is waar maar precies dat blijft nu al twee maanden achterwege. Waarop is dat optimisme gebaseerd? De voortgang van de Grieken is namelijk vrijwel nihil. De VVD houdt onverkort vast aan ons standpunt over het akkoord. Griekenland zal aan alle afspraken moeten voldoen, en het heeft hooguit de mogelijkheid om een maatregel uit het afgesproken pakket te vervangen door een maatregel met gelijke opbrengst en gelijkwaardig effect op de economie en concurrentiekracht. En dat ook nog gecontroleerd door de Trojka. In dit tempo lijkt dit niet te gaan lukken, maar dan zijn de gevolgen voor Griekenland zelf.

Deze week ook samen met VVD-collega Betty de Boer een groep enthousiaste VVD-ers uit Hoogezand-Sappemeer ontvangen in de Tweede Kamer.  Verder ook nog het tweejaarlijkse periodiek overleg met de Algemene Rekenkamer. Wel een bijzondere dit keer want het is het laatste overleg met Saskia Stuiveling als president van de Algemene Rekenkamer. Zij gaat op haar 70e met pensioen. Inmiddels is de procedure gestart voor de vervulling van de vacature in het college van de Algemene Rekenkamer. Leuk om zo’n selectieprocedure ook een keer mee te maken. En op vrijdag nog een gesprek met Gerrit Zalm bij de ABN AMRO in Amsterdam, dit keer over duurzaam bankieren, financieren en beleggen.