Feest in de stad

Donderdag was het echt feest in de stad (net als op Koninginnedag trouwens; hoezo er is nooit wat te beleven in de stad?!). Voor elk wat wils, de bloemetjesmarkt én het bevrijdingsfestival. Het uitzonderlijke geval deed zich voor dat hemelvaartsdag en 5 mei op dezelfde dag vielen. Op voorhand waren er wel wat zorgen over of deze beide evenementen in de stad wel te combineren waren. Hoe zou het gaan met de bereikbaarheid en parkeren? Hoe zou het gaan met het mengen van de groepen in de binnenstad? Er was het nodige Liwwadder cynisme: Sú dat wel goed gaan, juh?!

Maar het ging fantastisch! Op Omrop Fryslân waren ’s avonds alleen maar positieve verhalen te horen, ook over de bereikbaarheid van de stad. Pure reclame voor de stad! Van tevoren was er blijkbaar goed nagedacht. Zo was op 5 mei voor inwoners en bezoekers van Leeuwarden het openbaar vervoer op alle lijnen van de stadsdienst gratis! En natuurlijk was er ook nog de FEC-city-bus, met elke 10 minuten een bus richting Zaailand vice versa, die ook geheel gratis was. Voor dit soort mega-evenementen werkt dat blijkbaar prima.

Communicatie is wel het sleutelwoord, zowel in als buiten de stad is het van cruciaal belang. Mensen moeten weten waar ze aan toe zijn. Als rechtgeaard Liwwadder kon ik natuurlijk nog wel één minpuntje vinden op deze zo geslaagde dag, het VVV-kantoor in Leeuwarden was niet open. Wat mij betreft een gemiste kans met tienduizenden bezoekers in de stad!

Als de gemeente dezelfde draaiboeken uit de kast haalt in het weekend waarin tegelijkertijd het Straatfestival plaats vindt én het Stadhuis wordt "geopend", dan moet het weer een feestweekend worden! En daar kunnen we er niet genoeg van hebben in Leeuwarden!

Aukje de Vries (7 mei 2005)