Lijsttrekkerschap VVD

Het lijsttrekkerschap van de VVD was weer in het nieuws. Ditmaal omdat Gerrit Zalm heeft aangekondigd bij de volgende 2e kamerverkiezingen niet kandidaat te zijn bij de lijsttrekkerverkiezingen van de VVD. Gerrit Zalm heeft een fantastische en bewonderenswaardige staat van dienst. Maar ik ben er niet treurig om dat hij zich niet kandidaat stelt. Het is tijd voor nieuw bloed.

Wat ik veel erger vond, was een kop in de Volkskrant van vorige week (10 september 2005) : “Mark Rutte niet in de race als lijsttrekker voor de VVD”. Jammer, heel jammer, áls dat inderdaad zo blijft. Ik heb Mark Rutte nu een paar keer mee mogen maken tijdens een bezoek aan Leeuwarden. En ik ben ervan overtuigd dat hij op dit moment één van de weinige personen is binnen de VVD, die de club zou kunnen en moeten leiden.

Mark Rutte ziet af van een strijd met Jozias van Aartsen om het lijsttrekkerschap van de VVD, aldus de Volkskrant. Van Aartsen is de enige die zich tot nu toe openlijk kandidaat heeft gesteld. “Van Aartsen moet het gaan doen want hij is de sterkste kandidaat”, aldus Rutte. Is hij inderdaad de enige, goede kandidaat? Krijgen de mensen in het land een warm gevoel van hem? Ik denk van niet! Je kunt misschien kampioen zijn binnen je eigen club, maar daarom hoef je nog niet aansprekend te zijn voor het hele land. Van Aartsen overtuigt, wat mij betreft, als het daarom gaat niet! En ik denk dat maar weinig mensen denken dat Van Aartsen de VVD met succes door de volgende verkiezingen kan loodsen.

Het is tijd voor nieuw elan, en dat kan volgens mij niet met de oude hap, zoals Hans Wiegel, Gerrit Zalm (die dus zelf heeft afgehaakt) of Jozias van Aartsen. Zeker als Nederland het voorbeeld wil volgen van de liberalen in België en Denemarken, met de liberale premier Guy Verhofstadt in België en zijn Deense collega Anders Fogh Rasmussen. Zij hebben laten zien dat liberale partijen in West-Europa niet alleen de grootste kunnen worden, maar na hun eerste regeerperiode opnieuw de premier kunnen leveren.

In de Volkskrant zegt Mark Rutte dat hij “de drive, het machtsgevoel en de ijdelheid” mist om het gevecht met Van Aartsen of andere kandidaten te voeren. Ik denk echter dat Mark Rutte veel meer te bieden heeft dan dat. Het pleit juist voor hem dat hij niet het machtsgevoel en de ijdelheid bezit. Mark Rutte is iemand die de discussie durft aan te gaan (zoals bijvoorbeeld tijdens een debat over de Wet Werk en Bijstand in Leeuwarden, met zo’n beetje heel links Leeuwarden in de zaal). Hij is een echte debater. Ik heb hem ook leren kennen als een energiek, enthousiast, open, toegankelijk, intelligent en communicatief iemand. Koppel daaraan nog zijn ervaring in het bedrijfsleven, als voorzitter van de JOVD (jonge liberalen) en als staatssecretaris Sociale Zaken en nu als staatssecretaris op het ministerie van Onderwijs. Hij heeft de Wet Werk en Bijstand (de opvolger van de Bijstandswet) op een fantastische manier door het parlement geloodst. Wat mij betreft de ideale combinatie. Zeker als hij dan ook nog zegt “Ik roep niet wat iedereen wil horen”.

Sommige in de partij zullen vinden dat tegen hem pleit dat het een “sociaal liberaal” zou zijn, en dus de conservatieve hoek van de partij onvoldoende zal aanspreken. Ik vind de discussie over stromingen binnen de VVD klinkklare onzin. Een echte liberaal is sociaal. Een liberaal streeft naar een samenleving waar iedereen zich maximaal kan ontplooien. Dat houdt niet alleen in dat je daar als overheid de voorwaarden voor moet scheppen, maar het betekent ook dat je als samenleving zorgt voor hen die (tijdelijk) niet voor zichzelf kunnen zorgen

Het lijkt Rutte wel “ontzettend leuk”om een keer lijsttrekker van de VVD te worden, als het hem in de schoot zou worden geworpen. “Maar om lijstrekker te worden, is een heel gevecht nodig. Nee, ik denk niet dat ik dat ervoor over heb. Als het erop aankomt, heb ik die machtsdrang niet.”

Mark, aan ijdelheid en machtsdrang hebben we geen behoefte in de VVD, haantjes zijn er genoeg. Ik hoop dan ook dat jij je alsnog kandidaat wilt stellen voor het lijsttrekkerschap. Je zult het nooit in de schoot geworpen krijgen, want de VVD is altijd al een partij geweest dat, als je wat wilt bereiken, je er echt voor moet gaan. Als je het echt leuk vindt om een keer lijsttrekker van de VVD te worden, doe dat dan nu! Zorg dat we straks echt iets te kiezen hebben! Mijn stem heb je!

Aukje de Vries (21 september 2005)