Lijsttrekkerverkiezing VVD: het gaat nu niet om de inhoud!

De media staan bol van de verkiezing van de lijsttrekker van de VVD voor de Tweede Kamer verkiezingen in 2007. Eigenlijk is het belachelijk; zoveel aandacht voor een interne partijkwestie. Er zijn drie kandidaten, waarbij er één in feite voor spek en bonen mee doet, Jelleke Veenendaal. De serieuze kandidaten zijn Mark Rutte en Rita Verdonk, dat kan inmiddels niemand meer zijn ontgaan. De eerste debatten tussen de matadoren hebben inmiddels plaatsgevonden.

Het is opvallend dat er in de discussie sterk wordt gefocused op de inhoud. Wat willen de kandidaten. Terwijl het natuurlijk onzin is om de drie kandidaten te vragen wat ze vinden van de hypotheekrente aftrek. Of de belastingtarieven nu wel of niet naar beneden moeten. Of artikel 23 uit de grondwet geschrapt moet worden of juist niet.

Het verkiezingsprogramma van de VVD wordt niet op een achternamiddag door één persoon bepaald, ook al is dat de lijsttrekker. Dat zou ook een diskwalificatie zijn van de commissie die momenteel druk bezig is met het schrijven van het conceptverkiezingsprogramma van de VVD voor de Tweede Kamer verkiezingen in 2007. Een commissie die niet bestaat uit de minsten, trouwens. De commissie staat onder leiding van Ben Verwaayen, topman van British Telecom, en bestaat voor de rest onder meer uit Titia Rotshuizen, vice president van het gerechtshof in Den Bosch, Geert Dales, onze eigen burgemeester en opsteller van het Liberaal Manifest, en Guy Kerpen, directeur Bureau Overheidsrelaties Philips Electronics Nederland BV.

Al met al volgens mij geen clubje mensen dat aan het lijntje van de nieuwe lijsttrekker zal gaan lopen. De nieuwe lijsttrekker wordt weliswaar adviseur van de commissie die het concept-verkiezingsprogramma voor de VVD gaat schrijven, maar er zijn ook nog 7 andere adviseurs, waaronder Gerrit Zalm en Hans Hoogervorst. En, last but not least, uiteindelijk bepalen de leden van de VVD in een algemene ledenvergadering natuurlijk gewoon het definitieve verkiezingsprogramma op 27 januari 2007.

Het gaat nu dus niet zozeer om de inhoud. Het gaat om leiderschap. Het gaat erom hoe de lijsttrekker alle mensen en groeperingen van sociaal-liberaal tot conservatief in de VVD kan aanspreken en daar een eenheid van kan maken. Hoe de lijsttrekker de kiezers kan gaan aanspreken. Hoe de lijsttrekker het liberale geluid kan vertolken en aan de man kan brengen. Hoe de lijsttrekker zich staande kan houden in de campagne tegenover Jan Peter Balkenende en Wouter Bos.

Het is jammer dat we Rita Verdonk zo weinig zullen kunnen bewonderen om haar te kunnen beoordelen op deze punten. Maar op 8 mei a.s. kunnen we in ieder geval wel Mark Rutte en Jelleke Veenendaal in Leeuwarden horen en zien hoe zij scoren op die punten.

Aukje de Vries - 3 mei 2006