Feest in de stad, niet zeuren!

Al jaren wordt ervoor gepleit dat er in Leeuwarden veel meer te doen moet zijn. Vorig jaar is er door de raad (met brede steun) nog extra geld beschikbaar gesteld voor meer activiteiten in de binnenstad. Leeuwarden moet op de kaart. En het was tot nu toe een fantastisch jaar met Befrijdingsfestival, Bloemetjesmarkt, Koninginnedag, Zinderende Zaterdagen, Fries Straatfestival, Open dag Koninklijke Luchtmacht, Noord-Nederland Tour, Friesland Vaart, etc. Maar als het dan echt zover is en er daadwerkelijk veel te beleven is, … dan moet er toch weer echt op zijn Liwwadders gezeurd worden.

Het begon met de vragen aan het college van een politieke partij vlak voor de open dagen van Koninklijke Luchtmacht in juni, over de evaluatie van het rampenplan van de vliegbasis. Ach denk je, dan nog, wel een beetje een toevallige timing, maar veiligheid is belangrijk, en moet gewoon op orde zijn.

Maar wat schetst mijn verbazing in de raadscommissie stelt een politieke partij 's avonds direct vragen over de bereikbaarheid tijdens de wielerronde Noord-Nederland Tour. Er was overlast, iemand kon niet direct met zijn auto bij zijn huis komen. Geen begrip voor een evenement dat toch vroegtijdig en ruim is aangekondigd. 

En nog een paar dagen later, stelt de volgende politieke partij alweer vragen. Ze zijn blijkbaar op een idee gebracht. Ditmaal gaat het over de bereikbaarheid van de stad tijdens Friesland Vaart dit weekend. Het bleek uiteindelijk allemaal koudwatervrees.

Het lijkt trouwens ook wel de omgekeerde wereld, partijen die nou niet bekend staan om hun liefde voor auto's, maken zich opeens druk over de bereikbaarheid per auto van de stad, over dat verfoeilijke en lelijke blik dat de stad zo vervuilt ...

Wees nou toch blij dat Leeuwarden gewoon lekker bruist van de activiteiten. Daar horen soms misschien wat ongemakken bij, bruggen die wat vaker op staan, locaties die tijdelijk even niet bereikbaar zijn. En natuurlijk moet er gekeken worden naar maatregelen waardoor er zo weinig mogelijk overlast is voor de inwoners, bedrijven en bezoekers. Goede communicatie is daarbij cruciaal.

Maar als deze trend zich zou doorzetten, dan houd ik mijn hart vast voor de activiteiten van dit weekend. De stad ligt vol met de boten van Friesland Vaart en er zijn veel activiteiten in de stad. Wanneer komen er vragen over rookoverlast of luchtvervuiling op zaterdag bij het unieke vuurtheater van de groep Carabosse, die voor het eerst in Nederland is? En wanneer komt het eerste gedoe rondom het geluid bij het dance-event op zondag op het Zaailand?

Ik kies voor een stad die bruist van de activiteiten. Wat mij betreft mogen er nog veel meer activiteiten en evenementen worden georganiseerd in Leeuwarden. En ik neem dan als het moet, wat overlast wel op de koop toe. 

Aukje de Vries - juni 2006